La telefonen stå for sikkerheten

App-en som sørger for at du holder deg våken på veien.

PASSER PÅ: Appen passer på at du ikke blir for trøtt. Foto: Produsenten
PASSER PÅ: Appen passer på at du ikke blir for trøtt. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år skrev DinSide om Anti Sleep Pilot, en puckformet boks fra Danmark, som rett og slett hevder å kunne vekke deg om du står i fare for å sovne ved rattet. Ganske smart, ganske avansert og ganske nyttig. Men prisen kan av mange oppfattes som en hake; mer enn 1.500 kroner må du regne med å betale, og da er faren stor for at de færreste vil velge å ta dette i bruk.

Nå har imidlertid anti-søvn-piloten kommet som en app til iPhone.
Riktignok er den langt fra gratis - i alle fall til app å være. 109 kroner er prisen i App Store i skrivende stund. Men det beløpet gjør denne løsningen til et langt billigere alternativ for eiere av en iPhone.

Sikkerhetsutstyret alle biler burde ha

Samme system

Løsningen for iPhone benytter de samme patenterte algoritmene som boksen vi tidligere har omtalt. Disse beregner løpende hvor sliten du er, basert på blant annet en personlig risikoprofil, tid på dagen og kjøreturens lengde. Appen bruker bevegelsesdeteksjon via GPS og telefonens innebygde akselerometer for å holde kontroll med kjørebevegelsene dine. Underveis vil appen gi deg enkle oppgaver, for å sjekke om du er våken og med, og den varsler dersom systemet har grunn til å tro at du er for trøtt til å kjøre sikkert.

Produsenten anbefaler appen for deg som:

  • kjører nattestid
  • kjører lengre turer
  • kjører alene
  • kjører etter nattevakter
  • opplever at du ofte blir trøtt under kjøring

Videre må du ha mobilen i en holder som både gjør telefonen lett å se, og lett å nå, uten at du må flytte blikket fra veien. Den bør også kobles til billader, da appen suger batteri hele veien.

Denne løsningen er foreløpig tilgjengelig for iPhone versjoner 3GS og 4G, men produsenten lover flere smarttelefon-apper i løpet av året. Det er vel ikke usannsynlig at en av disse blir en android-app.

DinSide har foreløpig ikke testet løsningen.

Med dette utstyret kan snart promillekjørere få beholde lappen

Et betydelig problem

Ifølge tall fra Statens vegvesen og Transportøkononomisk institutt (TØI) utgjør trøtte sjåfører en markant sikkerhetsrisiko på norske veier. 14 prosent av dødsulykkene i 2008 skyldtes ifølge Vegvesenet at noen sovnet bak rattet, mens hele 26 prosent av de spurte bilistene i en TØI-undersøkelse utført i 2009 svarer at de har duppet av mens de kjørte.

Sjekk også denne: Kameraet som kan redde deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer