– Lad det du trenger og ikke mer

NAF med bønn til elbilistene før pinseutfarten.

KAN BLI KØ: Det tar brått en god stund å lade en elbil, og køene på ladestasjonene kan derfor bli lange i pinsehelgen. Foto: NAF
KAN BLI KØ: Det tar brått en god stund å lade en elbil, og køene på ladestasjonene kan derfor bli lange i pinsehelgen. Foto: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg 400 000 elbiler i Norge, og selv om ladenettverket også bygges ut, er det ikke fritt for at det på store utfartsdager blir ekstra lange køer på laderne.

I forkant av pinseutfarten oppfordrer nå NAF til at folk bare lader det de trenger, og heller legger inn et ekstra ladestopp på veien.

- Med litt planlegging og smart lading kan alle hjelpe til for at køene blir kortere, mens vi venter på et ladenettverk som klarer å dekke behovet også på utfartsdagene, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Stopp på 80 prosent

Han oppfordrer elbilistene til ikke å lade lenger enn til 80 prosent. Etter det lader de aller fleste elbiler mye tregere, og da vil det være andre i køen som får mer ut av ladingen. Dessuten blir det dyrt for de siste kilowattimene om du står på en ladestasjon med minuttpris.

- Selv om du benytter sjansen til å få i deg og familien mat mens du lader, bør man gå ut og flytte bilen fra laderen når du har fått på nok strøm. Dette gjelder særlig når det er mange som trenger å lade. Ikke stå lenger på laderen enn nødvendig, mener NAF-rådgiveren.

Alle drar samtidig

Spesielt pinsen har i alle år hatt et veldig typisk trafikkmønster. De fleste reiser fredag ettermiddag og hjem igjen på mandag - i påsken spres trafikken som regel over flere dager både i begynnelsen og slutten av ferien.

Sødal mener derfor at det kan være smart å dra på litt alternative tidspunkter, og at du ved å ta en liten ekstra omvei kan finne ladere det ikke er like mye kø på.

- Før du drar kan du lete etter ladeplasser som ikke har så tett trafikk. Selv om du kanskje ikke får de raskeste laderne, er det ikke sikkert du bruker mer tid siden du slipper ladekøen, avslutter Sødal.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer