Nye tester avslører

- Ladbare hybrider en klima-skandale

Bilselgeren skryter av et forbruk på 0,2 liter på mila og svært lavt CO2-utslipp. I virkeligheten er de ladbare hybridene en klima-skandale, tordner eksperter.

AVGIFTSFORDELER: Både i Norge og Europa er ladbare hybrider, som kombinerer en vanlig bensinmotor med en elmotor som drives av et lite, ladbart batteri, populære. Gode avgiftsfordeler bidrar til dette. Foto: Rune Korsvoll
AVGIFTSFORDELER: Både i Norge og Europa er ladbare hybrider, som kombinerer en vanlig bensinmotor med en elmotor som drives av et lite, ladbart batteri, populære. Gode avgiftsfordeler bidrar til dette. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I noen år nå har ladbare hybrider vært ansett som «grønne», og en god overgang til tiden når alle skal kjøre rene elbiler.

Gode avgiftsfordeler har gjort dem populære. Mange av bilene er oppgitt med forbruk på rundt 0,2 liter på mila og et CO2-utslipp på 40-60 gram per kilometer. Det er langt under det vanlige bensin eller dieselbiler kan skryte av.

Virkeligheten er imidlertid en helt annen, skal vi tro en ny studie som Transport & Environment (T&E) har gjennomført på oppdrag fra EU.

Organisasjonen har gjennomført tester i den virkelige verden med tre av de mest populære ladbare hybridene på markedet i dag: BMW X5, Volvo XC60 og Mitsubishi Outlander PHEV. Konklusjonen i rapporten er at alle slipper ut langt mer CO2 og bruker langt mer bensin enn det produsentene oppgir.

Slipper ut mye mer

Når turen startet med fulladet batteri, er det snakk om fra 28 til 89 prosent høyere CO2-utslipp enn oppgitt. Med en gang batteriet var tomt, steg utslippene til mellom tre og åtte ganger mer enn det fabrikken oppgir. Forbruket øker i samme takt som utslippet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer