Lader batteriet på rekordtid

El-bilene kan stå foran et gjennombrudd, men ikke før til neste år.

DOBBELKONTAKT: Slik ser den nye kombinasjonsversjonen av en typisk el-bil-lader ut.
DOBBELKONTAKT: Slik ser den nye kombinasjonsversjonen av en typisk el-bil-lader ut. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den ganske høye terskelen mange har for å ta i bruk el-bil kan illustreres med et enkelt eksempel fra hverdagen: Hvor mange ganger i løpet av en uke hører du at noen klager over hvor ofte de må lade smartmobilen?

En mobil, altså. Da er det ikke så vanskelig å se at mange ser på lading av bilen som en ganske stor utfordring, ikke minst hvis en skulle være så uheldig å gå tom for strøm og ladetiden ligger på mellom seks og åtte timer. Heldigvis fortsetter utviklingen av batteri- og ladeteknologien som benyttes i el-biler, og en av de mest spennende nyvinningene kommer fra SAE International.

Fra AC til DC

Så langt har el-biler i hovedsak benyttet benyttet seg av lading via vekselstrøm (AC)-lading. Det er en langsommere lademetode enn likestrøm (DC) tillater, men en videreutvikling av den såkalte J1772-pluggen som så langt er brukt av de fleste el-biler vil tillate bruke av begge lademetodene.

Det er denne "kombinasjonskontakten" du ser på bildet over, der det øverste tilkoblingspunktet representerer den gamle måten å lade på, mens den nederste altså benytter seg av det SAE International kaller "DC-hurtiglading". Samlet vil den nye standarden kunne yte 90 kW, som er langt mer enn dagens AC-lading er i stand til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer