Laderekord: - Har skjedd store ting

- Nå begynner ladestoppene å bli imponerende korte.

ELBILLADING: Kinesiske Xpeng G9 gjorde det best under NAFs ladetest. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ELBILLADING: Kinesiske Xpeng G9 gjorde det best under NAFs ladetest. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste elbileiere har et krav om at bilene skal ha rask ladehastighet, og nå kan NAF melde at elbilladingen virkelig har skutt fart.

Under vinterens store elbiltest, El Prix 2024, ladet ni av 23 biler fra 10 til 80 prosent på batteriet på under halvtimen. Xpeng G9 var den raskeste etterfulgt av Lotus Eletre, Nio EL6, Nio ET5 og Kia EV9.

- Nå begynner ladestoppene å bli imponerende korte. Med bilene som fyller batteriet raskest, rekker du knapt nok på do før du kan reise videre, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

SEIER: Xpeng G9 ladet fortest fra ladet fra 10 til 80 prosent. Foto: Reuters
SEIER: Xpeng G9 ladet fortest fra ladet fra 10 til 80 prosent. Foto: Reuters Vis mer

Under testen ladet Xpeng G9 på 19 minutter som ifølge NAF er ett minutt kortere enn oppgitt ladetid, mens Lotusen var like bak med 22 minutter. Lotusen hadde også testens toppfart på lading med 327 kilowatt.

- Toppeffekten er ikke det mest interessante. Det er viktigere at bilen du vurderer å kjøpe lader jevnt bra. Det gjør begge disse bilene sammen med flere av de andre i testen. Dette viser at det har skjedd store ting på lading bare det siste året. Flere biler med store batteripakker, blir nå raskt fylt opp ved ladestasjonen, forteller Sødal.

Tid for lading 10-80 prosent

Xpeng G919 minutter
Lotus Eletre22 minutter
Nio EL623 minutter
Nio ET5 Touring24 minutter
Kia EV624 minutter

NAF trekker også fram at familiebilene har høy ladehastighet.

- Det er tydelig at batteripakka i Nios biler nå er mer effektiv og ladepausen er kortet betydelig ned bare fra sommeren 2023. Dette viser hvor fort teknologien utvikler seg, og at bilprodusentene nå kjemper om å korte ned tida du bruker på ladeplassen, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Xpeng G9 ble kåret til folkets favoritt under Dagbladets, Elbil24 og DinSides kåring av årets bil.