Som vi nylig kunne bekrefte, snur Toyota seg rundt og satser stort på elbiler.
De føyer seg dermed inn i rekken av bilprodusenter som oppfyller Elon Musks gamle spådom om at de store bilkonsernene kom til å følge etter Tesla og satse elektrisk, som Mercedes-Benz, som skal konkurrere med Tesla og bruke 90 milliarder på elbiler innen 2025.

Slik satser Volkswagen på elbil i fremtiden
Det samme gjør Volkswagen-gruppen, som har varslet egen storsatsning - og BMW, som har lovet 12 elbiler innen 2025. General Motors har for sin del varslet 20 elbiler innen 2023. Volvo har presentert sin storstilte elbilsatsning og pioneren - den japanske konkurrenten Nissan (som allerede har Leaf) har vist det de kaller den perfekte elbilen.
Sommer-OL i Tokyo i 2020 kommer til å bli et stort utstillingsvindu for ny teknologi i transportsektoren. På Tokyo-utstillingen nylig viste Toyota litt av det vi kan vente oss av miljøvennlig og intelligent transport i årene som kommer.

Helt ny batteriteknologi

Så langt går elbilen din i vinterlige forhold
Sammen med Mazda og Denso utvikler Toyota en helt ny plattform for elektriske biler. Nøyaktig når den første bilen på denne plattformen kommer på veien, er hemmelig, men sjefen for Toyotas forskning og utvikling, Kiyotaka Ise, forteller gjerne om teknologien som nå er under utvikling. Inkludert det nye «solid state-batteriet» (faststoff-batteriet) som har faste elektrolytter i stedet for dagens flytende.

– De nye batteriene vil gi minst 50 prosent mer effekt og dermed en dobling av rekkevidden sammenliknet med de litium ion batteriene som brukes i dagens elbiler. Dessuten vil ladetiden på batteriet halveres, sier Ise i et intervju med Dinside nylig.
– I tillegg kan batteriene med faste elektrolytter arbeide med høy temperatur. De trenger derfor ikke utstyr for kjøling slik som dagens batterier. Det betyr at de tar mindre plass og heller ikke blir dyrere enn dagens batterier, sier Ise, som forventer at de nye batteriene vil være ferdig utviklet og klare for bruk kort tid etter 2020.
Overtar kjøringen når du er trøtt
AI er en fireseter med kunstig intelligens som blir mer en partner enn en transportmiddel:
– Vi mener at forholdet mellom deg og bilen bør være som mellom gode venner som har et felles mål: Å passe på hverandre og hjelpe hverandre når det er behov. Biler med selvkjørende teknologi vil gi mange fordeler, men hos Toyota er første prioritet å gjøre trafikken tryggere, sier Kiyotaka Ise.

– Ved å få bilen til å kunne forutse dine handlinger bak rattet og jobbe sammen med deg og trafikken rundt, kommer vi nærmere en framtid uten døde og skadde i trafikkene, sier Ise.

Den svenske elbilen er som tatt ut av fremtiden
En «hemmelig agent» i bilen overvåker deg konstant. Den ser på ansiktet ditt om du er lykkelig, trøtt eller irritert. Den leser kroppsspråket ditt for å finne ut om du er sliten. Den hører på stemmen din om du er sint eller glad. Ut i fra slik informasjon, tilpasser bilen kjøremønsteret automatisk.
Den setter på musikk du blir glad av dersom den forstår at du er i dårlig humør. Den senker hastigheten eller overtar kjøringen helt dersom den tror at du er for trøtt eller for irritert til å kjøre sikkert selv.
Målet er at bilen skal forstå føreren slik at dere sammen kan gjøre kjøreturen mest mulig komfortabel og sikker. Allerede i 2020 skal Toyota starte tester med disse systemene på veier i Japan.

Tre elektriske biler
Concept-i består av tre forskjellige «biler». Det andre konseptet er en toseters bybil som også drives elektrisk. Den har en rekkevidde på 300 kilometer, er bare 2,5 meter lang og dermed enkel å parkere.
De store dørene og flate gulvet gjør det mulig å kjøre en rullestol rett inn i bilen. I stedet for ratt og pedaler, har bilen en joystick på armlenet som både akselererer, bremser og styrer bilen. Også denne bilen skal kunne lese følelseslivet ditt og tilpasse kjøringen etter det. I 2020 vil Toyota ha en elbil som dette på veien.
Det siste elektriske konseptet heter i-Walking, og er en «stå-bil» som transporterer deg raskt over korte distanser. Den er opplært til å kjenne igjen hindringer og stopper automatisk dersom det er fare for å kjøre på andre fotgjengere på fortauet.

