Lærdalstunnelen:Slår alle rekorder

Norge har sprengt verdensrekorden i tunnelbygging. St. Gotthardstunnelen i Sveits er forbigått av Lærdalstunnelen. Avstanden til den tidligere rekordinnehaveren øker fortsatt.

Tunellen blir 24,5 kilometer lang og vil koste 1 milliard kroner. Men reisetiden mellom Oslo og Bergen blir ikke kortere av den grunn.
Tunellen blir 24,5 kilometer lang og vil koste 1 milliard kroner. Men reisetiden mellom Oslo og Bergen blir ikke kortere av den grunn. Vis mer
Publisert

Tirsdag 16. juni passerte Lærdalstunnelen i Sogn og Fjordane den magiske tunnellengden på 16.918 meter. Når tunnelen åpnes for trafikk mot slutten av år 2000, vil den ha en lengde på 24.500 meter.

- Hittil har vi sprengt over 17 kilometer, så vi har enda syv kilometer igjen, forteller prosjektleder Jon Kvåle i Statens Vegvesen, som beregner å se lyset i enden av tunnelen i løpet av august 1999.

To rekorder

Lærdalstunnelen bygges på strekningen mellom Aurland og Lærdal. Det sprenges gjennom fjellet fra begge retninger. Også på det bygningstekniske området har Lærdalstunnelen satt ny rekord. De har sprengt så langt inn i fjellet fra én side som det aldri tidligere er gjort.

- Vi har kommet elleve kilometer inn i fjellet fra den ene enden av fjellet hvor vi driver og jobber. Så langt er det aldri før drevet fra én side i tunnelbygging, sier Kvåle.

For yrkestrafikken

Tunnelen ble påbegynt i 1995, og skal anslagsvis åpnes for biltrafikk mot slutten av år 2000. Tunnelen bygges hovedsakelig for å trygge yrkestrafikken mellom Oslo og Bergen.

- Vi ønsker å tilrettelegge for en sikrere og bedre forbindelse mellom Vestlandet og Østlandet, forteller Kvåle. Det vil ikke korte inn på strekningen, men det vil gjøre regulariteten bedre, sier han. Prosjektet er kostnadsberegnet til 976 millioner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer