Elbil

Lager batteri fra trær

Hevder det kan bli både bedre og billigere.

BILLIGERE OG BERE: De nye batteriene som er basert på trær, kan bli både billigere og bedre, samtidig som de tåler lavere temperaturer enn dagens litium-batterier, ifølge batteriprodusenten Northvolt. Foto: Volvo
BILLIGERE OG BERE: De nye batteriene som er basert på trær, kan bli både billigere og bedre, samtidig som de tåler lavere temperaturer enn dagens litium-batterier, ifølge batteriprodusenten Northvolt. Foto: Volvo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det høres kanskje ut som en dårlig spøk, men det er faktisk sant. Sammen med den finske skog-giganten Stora Enso, jobber Northvolt med å utvikle et batteri for elektriske biler, der deler av innholdet er laget av et produkt som kommer fra trær. Stoffet heter lignin, finnes i celleveggene på blant annet trær, og er restprodukt fra papirindustrien.

Det er ment å skulle erstatte grafitt, som i dag brukes i batteriene. Ifølge Northvolt vil dette kunne gjøre batteriene både billigere og mer miljøvennlige.

Fra trær

Anoden, som er den negative siden av litium-cellene i batteriet, består vanligvis at en kobberfolie som er dekket med grafitt.

Grafitt produseres ofte fra kull. Tanken er altså at dette skal erstattes av Lignode, et stoff som Stora Enso har laget fra lignin. Siden det er et restprodukt i Stora Ensos papirproduksjon, blir det normalt brukt som brensel i fjernvarmeanlegg.

Bedre i kulde

I en pressemelding skriver Stora Enso at Lignode også kan gjøre at disse batteriene kan lades raskere, gi raskere strøm til elmotoren og klarer lavere temperaturer bedre enn dagens litium-baserte batterier. Det er også billigere enn den grafitten som brukes i batteriene i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer