Mer miljøvennlig

Lager billykter av kaffebønner

Det høres ut som merkelig idé, men faktum er at neste gang du kjøper en Ford, kan lyktene på bilen være lagd av skallet fra kaffebønner.

BÆREKRAFTIG: Flere tusen tonn avfall fra kaffebønner skal nå bli til billykter. Foto: Ford
BÆREKRAFTIG: Flere tusen tonn avfall fra kaffebønner skal nå bli til billykter. Foto: Ford Vis mer
Publisert

Det er vel ikke alle som en gang vet at kaffebønner har skall, men det har de. Ford har nå inngått en avtale med McDonalds om å ta i bruk skallet som blir til overs når kaffebønnene blir brent. Det er snakk om tusenvis av tonn med skall som i dag blir til avfall.

Det skal brukes som materiale blant annet i huset som billyktene sitter i. Dermed er ikke McDonalds lenger bare en produsent av hamburgere, men er også blitt en del av leverandørkjeden til bilindustrien.

Fra avfall til lykter

Debbie Mielewski er teknisk leder for Fords arbeid med bruk av nye materialer. Hun forklarer hvordan dette skal gjøres:

- Skallet, eller skinnet på kaffebønnene, varmes opp og blandes med en spesiell type plast. Av dette lages det pellets, som igjen kan presses til de delene vi trenger i bilen. Disse delene er ikke bare bærekraftige, men også 20 prosent lettere enn delene vi har brukt til nå. Dessuten krever de mindre energi når de formes. Dette nye materialet er bedre på alle måter, sier Mielewski.

Henrys idé

Dette er ikke første gang Ford tar i bruk nye materialer i bildeler. Allerede i 1941 hadde Henry Ford en idé om å bygge et bilkarosseri av soyabønner. Dette ble ikke realisert, men i 2007 tok bilprodusenten i bruk skum basert på soyabønner i bilsetene og taktrekket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer