Lakker bilen selv: Plasti Dip

Dette er enklere og billigere enn foliering.

SLK er en av bilene du kan få med en semimatt farge fra Mercedes-Benz. Foto: Mercedes-Benz
SLK er en av bilene du kan få med en semimatt farge fra Mercedes-Benz. Foto: Mercedes-Benz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du lagt merke til at flere og flere biler kommer med en mattere lakktype i enkelte farger? Både Audi, BMW og Mercedes-Benz er blant merkene som nå tilbyr denne spesiallakken på bilene sine, i det minste på noen av dem.

Koster flesk

Denne lakken koster en skvett ekstra, i tillegg til at den er mindre holdbar enn normal lakk. Faktisk råder leverandørene deg til ikke å vaske biler med slik lakk i en vaskemaskin. Nå er det derimot kommet et alternativ som ikke bare gir deg tilsvarende utseende, men det også til en billigere penge. I tillegg har du noe så genuint som en angremulighet. Produktet heter Plasti Dip, og er en slags gummifolie som du kan spraye på bilen selv.

Toyota med magisk lakk

Rimelig alternativ

Produktet blir beskrevet som alt fra flytende tape til folie på boks. Ikke koster det all verden heller, ettersom det til en bil går med to bokser á 1 gallon (3,79 liter), og en gallon koster deg i underkant av 1.200 kroner. For under 2.500 kroner har du altså nok til å lakkere hele bilen, og angremuligheten består i at du rett og slett kan dra den av når du er lei den.
Selve jobben med å spraye bilen tar litt tid, i tillegg til den tid det tar å maskere. Nå trenger du likevel ikke være like nøye med maskeringen her som med ordinær lakk, for skulle du få noe utenfor der du hadde tenkt, så er det bare å dra det av igjen.

Bilvoks til 228.000 kroner

Vær nøye

Du får likevel best resultat dersom du er nøye, og aller helst ved å demontere detaljer som dørhåndtak, lykter, og lignende. For å spraye Plasti Dip på bilen kan du enten bruke en luftdreven eller en elektrisk sprøytepistol. Kravene er langt fra like viktig her som med ordinær lakk. Du må derimot være nøye med å få av alt av skitt og fett på bilen før du går igang, så en grundig vask, etterfulgt av en runde med rødsprit før lakkeringen kan være greit.

Her kan du se hvordan en bil lakkeres:

Beskytter originallakken

Dersom du vil dra hinnen av igjen, så er det bare å pirke løs en flik i et hjørne og begynne å dra. Her er prosessen den samme som med folie, men konsistensen er mer lik gummi enn folie, og er enda enklere å dra av. På undersiden sitter den originale lakken igjen, like glinsende som den var før du påførte Plasti Dip. Noen velger å gjøre dette på hele bilen, andre på bare deler av den. Plasti Dip er blant annet en yndet måte å friske opp felgene på.

Slik retter du bulken selv

Flere alternativer

I utgangspunktet er Plasti Dip matt. Dersom du ønsker en blank overflate, så må det påføres ytterligere et lag med et annet middel. Da begynner både mengde arbeid og kostnad å balle på seg, og det enkle med Plasti Dip er plutselig ikke like gjeldende. Du bør også ta imot gode råd for vedlikeholdet. Ikke vask bilen med hva som helst dersom du lakkerer den med Plasti Dip. Det er mye god informasjon på produsentens nettsider.

Men ikke se deg blind på bare bilen. Plasti Dip kan brukes til en mengde formål, og bare fantasien setter grenser. Det blir brukt til alt fra merking av verktøy, til sammenføyninger og mye annet rart.

For å finne ut hvor du får tak i Plasti Dip er det bare å besøke nettsidene deres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer