Landet uten forsvar

Costa Rica er et litt spesielt land i Mellom-Amerika. Utdannelsesnivået er høyt, helsevesenet er betydelig bedre enn i nabolandene og levealderen den høyeste i området.

Publisert
Sist oppdatert

Costa Rica skiller seg kanskje mest ut med en relativt lang demokratisk tradisjon og at militæret ble avviklet i 1948. Columbus var innom noen uker i 1502 under den siste av sine ekspedisjoner, og 60 år senere etablerte spanjolene seg i provinsen Cartago. Costa Rica ble uavhengig fra Spania i 1821.

Av noen få hundre tusen urinnvånere på Columbus tid har europeiske sykdommer vært med på å sørge for at urbefolkningen i dag er under én prosent av Costa Ricas snaut fire millioner innbyggere. Etterkommere av spanjolene utgjør i dag over ni tideler av befolkningen, nest største befolkningsgruppe etter spanjolene er etterkommere afrikanske slaver.

Bananer har overtatt for kaffe som viktigste eksportartikkel. Fordelen med bananer er at de modnes og selges året rundt, og for økonomien i Costa Rica er det sunnere enn kaffeproduksjonen som foregår i tre intense måneder.

På innlandsplatået rundt San Jose dyrkes mye kaffe i de bratte skråningene på vulkaner, og Arabica-kaffebønnen som dyrkes høyt kjennetegnes av høy kvalitet. Denne blandes gjerne inn i de kaffetypene vi får her i Norge, det er sjelden at ren Arabica-kaffe når butikkhyllene. En fordel med kaffen som dyrkes høyt er at koffeininnholdet er betydelig lavere enn i vanlig kaffe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer