Elbiler i Norge i fremtiden

Langt fra bare elbiler i 2030

Det vil likevel ha liten effekt å øke drivstoffprisene, viser ny rapport.

LANGT FRA ALENE: Tesla og andre biler kommer ikke til å få norske veier alene allerede i 2030, viser ny rapport. Foto: Øystein B. Fossum
LANGT FRA ALENE: Tesla og andre biler kommer ikke til å få norske veier alene allerede i 2030, viser ny rapport. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

Var du en av dem som trodde det bare skulle kjøre elbiler på norske veier om få år? Da må du tro om igjen.

«Dobling av drivstoffavgiften i 2030 vil gi 6,3 prosent mindre bilbruk». Det viser en ny rapport Transportøkonomisk Institutt (TØI) publiserte ved utgangen av januar.

På oppdrag for Statens vegvesen og Miljødirektoratet har TØI utarbeidet analyser for hvordan økte drivstoffpriser for fossile biler, fly, godsbiler og skip kan påvirke transportomfang og transportmiddelfordeling i 2030. Beregningene er gjort som en del av kunnskapsgrunnlaget til bruk i arbeidet med «Klimakur 2030».

66 % elektrisk

Ifølge Nasjonal Transportplan skal det etter planen bare selges personbiler og lette varebiler med nullutslipp fra 2025. Som et ledd i dette vil blant annet Miljøpartiet De Grønne (MDG) øke bensinprisene med fem kroner literen. I en kommentar publisert i The Guardian i august i fjor gikk også den britiske tenketanken «Light Blue», fra politisk høyreside, ut med oppfordringen om blant annet å øke drivstoffprisene for å få bukt med forurensing.

Likevel vil det ikke være mer enn 46 prosent helelektrisk i personbilparken i 2030, skal vi tro prognosene i den nye TØI-rapporten. Videre heter det at hybridandelen vil være på 20 prosent. Dermed er de resterende 34 prosentene fossildrevne personbiler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer