Vinterdekk

Lappen kan lyve

Nye vinterdekk har nå en slik lapp som skal vise dekkets egenskaper på snø og is. Den forteller ikke hele sannheten om dekket.

IKKE LA DEG LURE: Selv om dekket er merket med snøkrystall, er det ikke sikkert at det egner seg for kjøring på tøft, norsk vinterføre. Ill: Nokian
IKKE LA DEG LURE: Selv om dekket er merket med snøkrystall, er det ikke sikkert at det egner seg for kjøring på tøft, norsk vinterføre. Ill: Nokian Vis mer
Publisert

Alle sommerdekk og piggfrie vinterdekk har siden 2012 hatt en EU-merking som viser dekkets grep på våt vei, støynivå og rullemotstand. Nå har vinterdekkene også merking for grepet på snø og is. Men merkingen forteller ikke den hele og fulle sannheten om hvor sikkert dekket er på tøft, norsk vinterføre.

For det første gjelder merkingen bare piggfrie vinterdekk. For piggdekk, som stort sett bare brukes i Norge, Sverige og Finland, er det ennå ikke utviklet et merkesystem.

Merkingen for grepet på snø består at et symbol med et fjell og en snøkrystall. Et tilsvarende fjell, med noe som skal forestille is, angir grepet på is.

Ikke for Norge

Disse forteller imidlertid ikke akkurat hvor bra dekket er. De viser bare at dekket møter det offisielle minstekravet som europeiske myndigheter stiller til grep på is og snø.

Resultatene i vår store vinterdekktest viser at et dekk som er merket med snøkrystall, ikke nødvendigvis egner seg for norske forhold.

I testen har vi blant annet med det nye helårsdekket Continental AllSeasonContact. Dette er utviklet for svært milde vintre, men er likevel merket med snøkrystall og dermed fullt lovlig å bruke vinterstid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer