Lappen kan ryke

Klar advarsel fra NAF.

FJERN SNØEN: Snø som ligger på taket kan skli framover om du bremser. NAF oppfordrer derfor til å fjerne all snøen før du kjører hvis det har snødd gjennom natta. Foto: NAF
FJERN SNØEN: Snø som ligger på taket kan skli framover om du bremser. NAF oppfordrer derfor til å fjerne all snøen før du kjører hvis det har snødd gjennom natta. Foto: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minusgradene har nok kommet for å bli og isen har trolig begynt å legge seg på bilruten din om natta. I hvert fall hvis du har bilen stående ute.

Vekslende vær kan også gi stålis på rutene. Da er det viktig å ha riktig utstyr, samt bruke tid på å få rutene fri for is, oppfordrer NAF i en pressemelding.

- Jeg ser svært ofte bilister som ikke er flinke nok til å skrape rutene før de kjører. Det er ikke bra i det hele tatt fordi vi helt avhengige av å se omgivelsene godt når vi kjører bil, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Så mye som 90 prosent av det du henter inn av informasjon når du kjører, får du gjennom synet, understreker han.

- Da sier det seg selv at det å kjøre uten å ha tilstrekkelig sikt er svært farlig.

Ser det hvert år

Bilistene må bli flinkere til å skrape rutene før de kjører bil, mener NAF.

- Hvert år ser vi oppslag der politiet stopper bilister som ikke har god nok sikt fordi det er is, snø eller dugg på rutene. Det tar noen få minutter å skrape vekk isen eller å fjerne dugg fra rutene, forteller Svendsen.

Den ytterste konsekvensen hvis du blir stoppet, er at du kan miste førerkortet.

- Det som bør bekymre mest er likevel at du kjører av gårde uten å egentlig se hva som er foran eller på sidene av bilen, poengterer rådgiveren.

SPYLERVÆSKE: Dette tipset bør du virkelig prøve neste gang du fyller på med spylervæske, spesielt om du sliter med at det blir mye søl! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis A. Hagbru og Håvard Bjørnerem. Vis mer

Mindre slitasje og økt rekkevidde

Bilen kan egentlig gjøre jobben for deg, for de fleste moderne biler har mulighet til å varme opp kupeen.

Du kan enten stille forvarmingen kvelden før du skal ut å kjøre, eller skru den på mens du gjør deg klar for dagen.

- Det handler om å gå inn i en app og starte oppvarmingen. Ikke bare kommer du til en bil med rene ruter, du kommer også til en varm bil. Kjører du elbil vil den i mange tilfeller også forvarme batteriet for deg. Det betyr mindre slitasje og økt rekkevidde, sier Svendsen i NAF.

Det samme gjelder om du har en dieselbil, opplyser han. I tillegg til at motoren blir varmet opp, får du lavere drivstofforbruk og mindre slitasje.

- Må ikke en fancy en

Uansett om bilen din har mulighet for forvarming eller ikke, mener rådgiveren at det er viktig å ha en god isskrape i bilen.

- Du må ikke ha en fancy isskrape med ulike funksjoner. Det holder med en enkel isskrape, sier Svendsen.

- Et lurt tips for å unngå at du lager riper i ruta når du skraper er å holde ruten ren for skitt, opplyser han.

NAF minner også om at du heller ikke må glemme å rengjøre bilens utvendige speil.

- Sikkerhet handler om god sikt og sidespeilene er viktige for sikten bakover når du kjører, og når du skal parkere. Gjør det til en regel at du også fjerner snø og is fra speilene før du kjører. Mange nye biler har oppvarmede speil. Skru på varmetrådene før du begynner å skrape og koste bilen, rådgir Svendsen.