Dekkene som bråker minst

Lappen på dekket lyver ofte om støyen

Mange sliter med mye støy i bilen, men lappen på nye dekk forteller deg ikke alltid sannheten. Vi har testet hvilke dekk som støyer minst og mest.

EU-MERKING: Resultatene som gjengis på dette EU-merket, forteller ikke sannheten om hvordan dekkene støyer på norsk asfalt. Foto: Pirelli
EU-MERKING: Resultatene som gjengis på dette EU-merket, forteller ikke sannheten om hvordan dekkene støyer på norsk asfalt. Foto: Pirelli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med stadig større, bredere og lavere dekk, sliter mange med mye støy i bilen. Det blir ikke bedre av at mye av kjøringen vinterstid skjer på tørr eller våt asfalt.

Det er imidlertid stor forskjell på hvor mye de forskjellige dekkene støyer. Dermed kan noe av problemet avhjelpes ved å velge riktige dekk.

EU-merkingen, som alle nye piggfrie vinterdekk og sommerdekk er utstyrt med, kan imidlertid lure deg til å velge feil. Den forteller nemlig ikke sannheten om hvor mye dekkene støyer - selv om det er det som er meningen.

Forteller ikke sannheten

Støyen som angis på merkelappen er for det første målt utvendig. Det er selvfølgelig viktig for omgivelsene, men sier lite om støyen inne i bilen.

Testene er dessuten kjørt på EU-asfalt, som blant annet ikke er slitt av piggdekk. Tester som ble gjort av SINTEF i Trondheim, da EU-merkingen ble innført i november 2012, viste at støyen som dekket skaper på slitt, norsk asfalt, ofte kan være svært forskjellig fra støyen som er målt etter EU-standarden.

«På testbanen er det også en helt annen type asfalt enn det vi har i Norge. Resultatet kan faktisk være at et dekk som er merket som støysvakt, ikke er det i det hele tatt», konkluderte SINTEF den gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer