Uberettiget moms på påkostninger

Leasing-kunder kan ha betalt millioner for mye

I flere år har leasing-selskapene lagt moms på regningen for såkalt påkost når kunder leverer tilbake leasingbilen. Dette har de ikke lov til. Leasing-kundene kan ha betalt mange hundre millioner kroner for mye.

IKKE MOMS: – Du skal ikke betale moms på såkalte påkost som leasing-selskapet beregner seg for ekstra slitasje eller mangler når du leverer tilbake leasing-bilen, sier leasing-ekspert Ole Jørgen Berg-Nielsen. Det har Forbrukerrådet og skattemyndighetene nå bekreftet. Foto: Rune Korsvoll
IKKE MOMS: – Du skal ikke betale moms på såkalte påkost som leasing-selskapet beregner seg for ekstra slitasje eller mangler når du leverer tilbake leasing-bilen, sier leasing-ekspert Ole Jørgen Berg-Nielsen. Det har Forbrukerrådet og skattemyndighetene nå bekreftet. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Forbrukerrådet og skattemyndighetene som nå har vurdert praksisen ved tilbakelevering av leasingbiler.

Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet bekrefter til Dinside at de nå har fått en uttalelse fra skattemyndighetene om at leasing-kunder ikke skal betale moms på påkost som selskapet beregner seg.

Påkost er slitasje eller mangler ved bilen, utover normal slitasje, som du må betale for når leasing-perioden avsluttes.

Ikke moms

Praksisen med å beregne moms på påkost har pågått over mange år. Det betyr at leasing-kunder sannsynligvis har betalt moms for flere hundre millioner kroner som leasing-selskapene ikke skulle beregnet seg.

Dagbladet skrev tidligere i sommer om hva du ikke skal betale for og hva du må regne med å måtte betale for når en leasingbil leveres tilbake.

Her ble null moms på påkost nevnt spesielt.

Ikke godta uten videre

– Du skal ikke godta påkost du får etter endt leasing-periode uten videre. Du skal blant annet ikke betale moms på en påkost-regning fra forhandleren. Vi har sett at noen forhandlere forsøker å hente inn igjen tap etter en feilsatt bruktverdi på denne måten, sa leasing-ekspert Ole Jørgen Berg-Nielsen til Dagbladet og Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer