Det er Forbrukerrådet og skattemyndighetene som nå har vurdert praksisen ved tilbakelevering av leasingbiler.
Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet bekrefter til Dinside at de nå har fått en uttalelse fra skattemyndighetene om at leasing-kunder ikke skal betale moms på påkost som selskapet beregner seg.
Påkost er slitasje eller mangler ved bilen, utover normal slitasje, som du må betale for når leasing-perioden avsluttes.
Ikke moms

Nå stuper bensin-prisen
Praksisen med å beregne moms på påkost har pågått over mange år. Det betyr at leasing-kunder sannsynligvis har betalt moms for flere hundre millioner kroner som leasing-selskapene ikke skulle beregnet seg.
Dagbladet skrev tidligere i sommer om hva du ikke skal betale for og hva du må regne med å måtte betale for når en leasingbil leveres tilbake.
Her ble null moms på påkost nevnt spesielt.

Ikke godta uten videre

Varsler kraftig økning av bilprisene
– Du skal ikke godta påkost du får etter endt leasing-periode uten videre. Du skal blant annet ikke betale moms på en påkost-regning fra forhandleren. Vi har sett at noen forhandlere forsøker å hente inn igjen tap etter en feilsatt bruktverdi på denne måten, sa leasing-ekspert Ole Jørgen Berg-Nielsen til Dagbladet og Dinside.
Kundene reagerer
Etter dette fikk vi flere tilbakemeldinger fra kunder som hadde fått moms på regningen sin.
Vi fikk også reaksjoner fra flere i leasing-bransjen som mente at kunder skulle betale moms på de reparasjonene og utbedringene som selskapet må gjøre.
Nå har altså skattemyndighetene kommet til motsatt konklusjon. Nøyaktig hvor mange millioner kroner det er snakk om i for mye moms, er usikkert. Om selskapene blir nødt til å betale pengene tilbake til kundene, vet vi ikke på nåværende tidspunkt.
Forbrukerrådet: - Betal tilbake!

Forbrukerrådet ber nå leasingselskapene betale tilbake momsen til kundene sine.
- Skattedirektoratet har nå bekreftet overfor oss at det ikke skal betales moms på påkost. Vi har ingen formening om omfanget av dette, men Forbrukerrådet ber nå leasing-selskapene gå tilbake i sine arkiver for å sjekke dette, sier seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
- Vår oppfatning er at de kundene som har fått regninger der det er påført moms, bør kunne kreve å få disse pengene tilbake. De har betalt mer enn de skulle, sier han til Dinside.
Dette skal du ikke betale for
- Du skal ikke betale moms på en påkost-regning fra forhandleren.
- Om bilen har to-tre små bulker på størrelse med et kronestykke som f.eks. skyldes døren til en annen bil på parkeringsplassen.
- Nye dekk dersom de gamle har mønsterdybde innenfor det lovlige. For eksempel to-tre millimeter på sommerdekk.
- En liten ripe eller to i en støtfanger
- Ny frontrute dersom den gamle ville blitt godkjent på EU-kontroll.
- En liten steinsprut kan det uansett være greit å få utbedret så raskt som mulig. Det er gratis.
- Riper i en felg eller to som har vært borti en fortauskant, uten at skaden kan betegnes som stor.
Dette må du betale for
- Bilen er kjørt flere kilometer enn avtalt. For en bil i Golf-klassen kan påslaget ofte bli rundt kr 2,00 – 3,50 per kilometer.
- Du må sørge for å ta de pålagte servicene på bilen. Noen merker har en serviceavtale inkludert i månedsleien.
- Bulker som ikke kan sies å være normal slitasje, må du reparere via forsikringen på bilen eller med egne penger før den leveres tilbake.
