Ukens veteran: Ford Lotus Cortina

Legenden lever videre

Motorsportikonet Trond Schea døde fra oss i 2014. Tilbake står bilen han oftest forbindes med - en barsk Ford Lotus Cortina. Vi fikk nærkontakt med Norges-historiens kanskje aller viktigste løpsbil.

SLIK DEN VAR: Rally-klassiker
Eier Holm Jacob Matheson har 
fått bilen tilbake i original Gruppe 2-spesifikasjon. Foto: Stein Inge Stølen
SLIK DEN VAR: Rally-klassiker Eier Holm Jacob Matheson har fått bilen tilbake i original Gruppe 2-spesifikasjon. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er synd å si det, men vi kommer aldri igjen til å oppleve en så folkelig og tilgjengelig motorsportperiode som sekstitallet i Norge. Dette var folkesporten over alle, en publikumsmagnet som gjerne samlet 10-15 000 mennesker på Bjerke Travbane. Og det er ikke så rart. Sjåførene var helt ordinære mennesker, gjerne med normale dagjobber og ditto lønninger.

Bilene gjenspeilet også dette. Her var det ikke snakk om spesialkonstruerte rørrammebeist med motorer som måtte totalrenoveres etter hvert løp. Nei, her sto sjåførene selv krokrygget over motor-rommet og fiklet med forgasserne for å finne den magiske innstillingen som hentet ut to ekstra hester.

Både motor, drivverk og dekk ble brukt igjen og igjen, helt til det siste. Dette var virkelig en tid der mann og maskin konkurrerte som en enhet, uten et løpsteam og gigantiske sponsorkrefter i ryggen.

Alle kunne identifisere seg med heltene som regjerte på travbaner, isbaner og rallyløyper på sekstitallet. «Spydeberg-ekspressen» John Unnerud, Porsche-sjåføren Kjell Gudim, Saab-mannen Arne Ingier og Ford-frelste Odd Moseby var superhelter for norske motorsportfans. Men det var en som tronet over dem alle. Hans navn var Trond Schea.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer