Leiebil i ferien?

Syv utleiere har biler som aldri burde gått på veien. Sjekk dette før du kjører avgårde i leiebilen.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferietid er ikke alltid problemfritt. For mange er det praktisk å leie bil i ferien, og da er det greit å unngå de store overraskelsene. NAF har gjort en mengde tester som viser at kontraktsforholdene er uklare, samtidig som kvaliteten på bilparken ikke alltid er tipp topp.

Fikk bot på grunn av mangler ved leiebilen: – En utrolig ekkel opplevelse

60 leiebiler sjekket

Sammen med 14 av NAFs søsterorganisasjoner er det gjort undersøkelser på syv forskjellige populære feriemål rundt Middelhavet. 60 leiebiler ble testet, fra både kjente og mindre kjente aktører i utleiemarkedet.

Nå sies det ingen ting om hvor mange forskjellige forretninger som ble besøkt, men av alle var det kun to utleiere som fikk karakteren ”svært god”. Syv utleiere fikk derimot karakteren ”svært dårlig”, med biler som ikke burde gått på veien i det hele tatt.

Les også: Kvinner redde for å kjøre i utlandet

Lyspunkter

Foruten nedsatt karakter på det tekniske var det også biler med manglende sikkerhetsutstyr, som barnestoler, refleksvest og varseltrekant. Er det dermed forbundet med fare å leie bil i sydligere strøk, eller finnes det håp?

Det finnes lyspunkter. Selv om syv var svært dårlig, fem ansett som dårlig, og fjorten som akseptabel, så ble over halvparten av bilene i testen ansett som gode.

Camping i Afrika? Dette er bilferie for viderekomne.

– Følger du våre råd når du leier bil, vil ferien starte og avslutte bedre, forteller Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF. NAF har i samarbeid med søsterorganisasjonene satt opp en liste med råd du bør følge.

NAFs råd ved leie av bil:

  • Pass på å ha med førerkort og kredittkort slik at bilen kan utleveres til deg.
  • Sjekk prisen nøye.
  • Sjekk kontrakten nøye.
  • Sjekk hva forsikringen dekker og størrelsen på egenandelen ved skade.
  • Pass på at det settes en øvre grense for sperret sikkerhet i kredittkortet.
  • Hvis flere skal kjøre bilen, må navn på samtlige førere oppgis.
  • Gjør deg kjent med hva slags drivstoff bilen bruker og om tanken skal fylles opp før tilbakelevering.
  • Avklar hva som skjer hvis bilen får motorstopp og hvem som skal kontaktes ved en eventuell skade.
  • Pass på at kilometerstand noteres på kontrakten både ved ut- og innlevering. Kontroller bilen nøye både ved ut- og innlevering for eventuelle skader. Ta bilde og sørg for at alle skader er påført skjema før du drar av sted.

Sjekk priser

Inger Elisabeth Sagedal ber deg sjekke biler og kontrakter nøye for sikrere leiebil i ferien.  Foto: NAF
Inger Elisabeth Sagedal ber deg sjekke biler og kontrakter nøye for sikrere leiebil i ferien. Foto: NAF Vis mer


I tillegg til NAFs alle ”pass på”, så anbefaler vi at du også tar med passet ditt. Enkelte utleieselskaper krever en ekstra dokumentasjon fra utlendinger. Det kan også være ekstra greit å orientere seg om prisbildet i det markedet man skal leie bil i. Sjekk gjerne med flere, for prissprangene kan være store. Herunder må du også få avtalefestet hva eventuelt prisen for ekstra kilometer skal være, og at forsikringen også er gjeldende for disse.

Sjekk også at bilen har utstyr som varseltrekant.

Bilferie i Europa? Her kjører du sikrest i ferien

Hvem, hva, hvor

NAFs punkt rundt forsikring er blant de viktigste. Det som kalles ansvarsforsikring hjemme kan inneholde helt andre vilkår et annet sted. Gå derfor nøye gjennom dette med utleier. Selv ”full pakke” kan vise seg ikke å være like full når skaden har skjedd. Ekstra forsikringer er langt billigere enn ekstra kostnader i ettertid.

Skulle du få motorstopp, så er det viktig å vite hvor du skal henvende deg, og hvorvidt bilen er dekket i form av et medlemskap i en bilorganisasjon, eller om du på annen måte er dekket for assistanse.

Leiebil med bredbånd

Depositumfella

Flere selskaper låser en sum som depositum fra kontoen din. Sørg for at dette ikke er penger du trenger senere i ferien, for noen ganger kan det ta litt ekstra tid før denne summen frigis igjen. Det er surt å sutte på tommelen i ferien fordi pengene er låst av et leiebilfirma.

I Norge er det opprettet en egen klagenemd for bilutleie. Dette er et samarbeid mellom Forbrukerrådet og Norges Bilutleieforbund. En klagebehandling her er gratis, men husk at dette kun gjelder saker i Norge. Ønsker du å lese flere av NAFs råd om bilutleie, så finner du disse her. God bilferie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer