Lettere å miste lappen

Regjeringen skjerper prikkbelastningsordningen og gjør det lettere å miste lappen.

Demo av sjekking av prikker i politibilen. Utenfor bilen, fra venstre: Bård Hoksrud (Frp), nestleder i transport- og kommunikasjonskomitéen på Stortinget, Knut Storberget og Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: PER ERVLAND
Demo av sjekking av prikker i politibilen. Utenfor bilen, fra venstre: Bård Hoksrud (Frp), nestleder i transport- og kommunikasjonskomitéen på Stortinget, Knut Storberget og Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagens ordning har vært for mild, konkluderer regjeringen. Derfor lanserte samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og justisminister Knut Storberget i dag et skjerpet system som gjør terskelen for å miste lappen på grunn av prikker lavere.

Det nye systemet trer i kraft 1 juli i år.

Flere prikker

De viktigste endringene er at forseelser som i dag straffes med én prikk, heretter vil straffes med to prikker. Overtredelser som i dag vil gi to prikker, skal straffes med tre prikker. Fortsatt er det slik at man mister lappen når man får åtte prikker i løpet av en treårsperiode, med påfølgende tap av førerrett i seks måneder.

- Vi ønsker å ta verstingene. Prikkbelastningsordningen virker mot målgruppen, sier Kleppa.

Her er boten du ikke bør vedta

Mye strengere mot uerfarne

Mest dramatisk er det kanskje at man de to første årene med førerkort vil bli straffet med dobbel prikkbelastning. Én enkelt overtredelse vil altså kunne straffes med opptil seks prikker. Det betyr også at de som har hatt førerkort i mindre enn to år, i det som betegnes som en prøveperiode, vil miste lappen allerede etter to overtredelser som kvalifiserer til prikker. Dette fordi minimal prikkbelastning blir fire prikker per overtredelse for denne gruppen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer