Vintertriks

Ligg unna denne knappen

Snø og kulde om hverandre gir problemer med is og dugg på innsiden av bilvinduene. Med noen enkle triks er problemet løst.

DUGG: Dugg på innsiden av rutene i bilen er plagsomt og i verste fall trafikkfarlig. Her får du tips til hvordan du kan bli kvitt problemet. Video: Berit B. Njarga. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I noen deler av Norge snør ned, mens andre setter kulderekorder for desember. Begge deler er med på å skape problemer for morgentrøtte bilister. Snøen du drar med deg på skoene inn i bilen, smelter. På vintertid er det i tillegg så som så med utlufting, og vi vil gjerne stenge varmluften inne i bilen så godt det lar seg gjøre.

Fuktigheten i bilen fører til dugg, deretter is på vinduene. Det er både irriterende og hindrer sikten. På utsiden fjerner du den best med en skrape, men hva gjør du for å bli kvitt isen på innsiden av ruta en gang for alle? Du skraper den vekk, men neste gang du skal ut å kjøre er det like ille.

Hold fingeren unna denne

Det beste rådet for å unngå problemer med dugg og is, er å holde fingrene unna knappen for resirkulering av luft.

Mange tror at å trykke på den vil gi raskere varme i kupeen en kald vintermorgen. Det er i tilfelle en kortvarig glede. Resultatet blir i stedet at luften i kupeen resirkuleres. Fuktighet fra passasjerene eller snøen som har smeltet på mattene slipper ikke ut. Det bygger seg opp mer og mer fuktighet.

IRRITERENDE: Is på innsiden av vinduene er irriterende og hindrer god sikt. Neste gang du skal du legge et håndkle på dashbordet, slik at du kan samle opp isen som faller ned og ta den med ut av bilen. Foto: Rune Korsvoll
IRRITERENDE: Is på innsiden av vinduene er irriterende og hindrer god sikt. Neste gang du skal du legge et håndkle på dashbordet, slik at du kan samle opp isen som faller ned og ta den med ut av bilen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Med denne knappen «inne» dugger vinduene igjen i løpet av noen minutter. Før du kjører inn i tunneler vintertid, er det dermed ekstra viktig å sjekke at resirkuleringen er slått av.

Klimaanlegg på «Auto»

Dersom bilens klimaanlegg fungerer som det skal, vil det tørke ut fuktighet fra luften. Kjør anlegget på «Auto» – da fungerer dette best.

- Trykker du inn auto-knappen, vil klimaanlegget i moderne biler føle at det er i ferd med å danne seg fuktighet i kupeen. Det reagerer i forkant for å fjerne fuktigheten, sier Ondrei Radina, som jobber med utvikling av klimaanlegg hos Skoda.

Avis-trikset virker

Dersom dette ikke er nok til å fjerne fuktigheten, må du ta i bruk et godt gammelt triks fra før klimaanleggenes tid. Mye av fuktigheten befinner seg i mattene på gulvet. Legg et lag med gamle aviser under mattene. Avisene vil trekke til seg fuktigheten. Husk bare å bytte aviser et par-tre ganger de neste dagene.

GAMMELT, GODT TRIKS: Avispapir under mattene tar til seg fuktighet fra snøen eller vannet som vi drar inn i bilen. Foto: Rune Korsvoll
GAMMELT, GODT TRIKS: Avispapir under mattene tar til seg fuktighet fra snøen eller vannet som vi drar inn i bilen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Bruk håndkle

Neste gang du skraper vekk isen på innsiden, legger du et håndkle oppe på dashbordet slik at du får samlet opp isen som faller ned. Når du tar med deg håndkledet med is ut, fjerner du samtidig mye av årsaken til problemet.

Sørg først og fremst for å banke snøen av skoene når du setter deg inn i bilen. Det er ikke sikkert at du får av all snøen, men det hjelper til å forebygge problemet.

Kattesand kan også være et godt triks for å fjerne fukt.

Vann med salmiakk

Et annet nødvendig tiltak er å sørge for at rutene er rene på innsiden. Her legger det seg alltid et tynt og nesten usynlig lag med støv og skitt som fanger opp fuktighet. Vask innsiden av vinduene med lunkent vann tilsatt litt salmiakk. Det gjør underverker både for dugg og isdannelse når gradestokken kryper under null. Dessuten bedrer det sikten ut gjennom vinduene mye.

SALMIAKK-VANN: En runde med salmiakkvann gjør innsiden av rutene rene for støv og skitt. Resultatet er god sikt, mindre dugg og ingen problemer med ising. Foto: Rune Korsvoll
SALMIAKK-VANN: En runde med salmiakkvann gjør innsiden av rutene rene for støv og skitt. Resultatet er god sikt, mindre dugg og ingen problemer med ising. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Sjekk bagasjerommet

Enkelte ganger kan is-problemene skyldes at kanalene til utluftingen fra kupeen er blokkert. I mange biler er utluftingen i bagasjerommet på sidene ut mot bakskjermene. Sjekk at ikke bagasje eller andre gjenstander blokkerer luftekanalene.

Med andre ord: Det skal lite til for å fikse problemet med is på innsiden av bilvinduene. Den dårligste løsningen er å gnu vekk isen med hånden. Det etterlater et lag med fett som bare gjør vondt verre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer