Skolestart

- Ligg unna skjermen

Hele seks av ti foreldre med skolebarn har opplevd at skjermen i bilen stjeler oppmerksomheten og fører til farlige situasjoner. UP er nå på plass for å overvåke skoleveiene.

SLÅR ALARM: Stadig flere sier at bruk av den interaktive skjermen i bilen har ført til farlige situasjoner og ulykker. Utviklingen er negativ, sier eksperter som slår alarm nå som det er skolestart. Foto: Rune Korsvoll
SLÅR ALARM: Stadig flere sier at bruk av den interaktive skjermen i bilen har ført til farlige situasjoner og ulykker. Utviklingen er negativ, sier eksperter som slår alarm nå som det er skolestart. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Det alarmerende tallet på hvor mange som er opptatt av andre ting enn trafikken rundt når de kjører bil, framkommer i en ny undersøkelse som Gjensidige har gjort blant 1 100 bilister med barn under 18 år. Mange av disse kjører de minste barna sine til skolen hver dag.

Av de foreldrene som har blitt forstyrret av skjermen, er det 41 prosent som har opplevd farlige situasjoner på grunn av det.

En folkesykdom

- Vi er svært urolige over denne utviklingen. Uoppmerksomhet bak rattet er nærmest blitt en folkesykdom. Det er ikke bare mobiltelefonen som stjeler oppmerksomheten. Også de interaktive skjermene i moderne biler er blitt en kilde til uoppmerksomhet.

Over halvparten av foreldrene som har opplevd ubehagelige eller farlige situasjoner på grunn av disse skjermene, sier at det har resultert i et uhell eller ulykke, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Han oppfordrer til ekstra forsiktighet bak rattet i forbindelse med skolestart og ber folk ligge unna skjermene og konsentrere seg fullt og helt om kjøringen.

Ligg unna skjermene

- Når 60 prosent av foreldrene, mange med små barn, har hatt oppmerksomheten på skjermen og ikke på veien, er det alvorlig. Dette kommer i tillegg til mange andre forstyrrelser som mobilbruk, bruk av sosiale medier og selfies bak rattet, Denne uka er det skolestart med mange barn langs veien. Det mange barn som blir kjørt til skolen, og da er det ekstra uheldig at skjermen tar oppmerksomheten bort fra veien. sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.