Skolestart

- Ligg unna skjermen

Hele seks av ti foreldre med skolebarn har opplevd at skjermen i bilen stjeler oppmerksomheten og fører til farlige situasjoner. UP er nå på plass for å overvåke skoleveiene.

SLÅR ALARM: Stadig flere sier at bruk av den interaktive skjermen i bilen har ført til farlige situasjoner og ulykker. Utviklingen er negativ, sier eksperter som slår alarm nå som det er skolestart. Foto: Rune Korsvoll
SLÅR ALARM: Stadig flere sier at bruk av den interaktive skjermen i bilen har ført til farlige situasjoner og ulykker. Utviklingen er negativ, sier eksperter som slår alarm nå som det er skolestart. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Det alarmerende tallet på hvor mange som er opptatt av andre ting enn trafikken rundt når de kjører bil, framkommer i en ny undersøkelse som Gjensidige har gjort blant 1 100 bilister med barn under 18 år. Mange av disse kjører de minste barna sine til skolen hver dag.

Av de foreldrene som har blitt forstyrret av skjermen, er det 41 prosent som har opplevd farlige situasjoner på grunn av det.

En folkesykdom

- Vi er svært urolige over denne utviklingen. Uoppmerksomhet bak rattet er nærmest blitt en folkesykdom. Det er ikke bare mobiltelefonen som stjeler oppmerksomheten. Også de interaktive skjermene i moderne biler er blitt en kilde til uoppmerksomhet.

UP PÅ PLASS: Denne og neste uke vil UP være på plass rundt mange av landets skoler for å sikre de minste barna best mulig. Foto: UP
UP PÅ PLASS: Denne og neste uke vil UP være på plass rundt mange av landets skoler for å sikre de minste barna best mulig. Foto: UP Vis mer

Over halvparten av foreldrene som har opplevd ubehagelige eller farlige situasjoner på grunn av disse skjermene, sier at det har resultert i et uhell eller ulykke, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Han oppfordrer til ekstra forsiktighet bak rattet i forbindelse med skolestart og ber folk ligge unna skjermene og konsentrere seg fullt og helt om kjøringen.

Ligg unna skjermene

- Når 60 prosent av foreldrene, mange med små barn, har hatt oppmerksomheten på skjermen og ikke på veien, er det alvorlig. Dette kommer i tillegg til mange andre forstyrrelser som mobilbruk, bruk av sosiale medier og selfies bak rattet, Denne uka er det skolestart med mange barn langs veien. Det mange barn som blir kjørt til skolen, og da er det ekstra uheldig at skjermen tar oppmerksomheten bort fra veien. sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen.

SEKS AV TI: Seks av ti foreldre med barn under 18 år, sier at de har opplevd av skjermen i bilen har tatt oppmerksomheten vekk fra veien og skapt farlige situasjoner. Foto: Rune Korsvoll
SEKS AV TI: Seks av ti foreldre med barn under 18 år, sier at de har opplevd av skjermen i bilen har tatt oppmerksomheten vekk fra veien og skapt farlige situasjoner. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

For å sikre elevene best mulig, holder Utrykningspolitiet et spesielt oppsyn med skoleveien denne uka.

UP ved skolene

- Denne uka skal blant andre 61 036 førsteklassinger ha sin første skoledag, samtidig som alle andre elever starter et nytt skoleår. Vi legger derfor stor vekt på å være til stede på skoleveiene og ved skolene både denne og neste uke, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

Han ber alle som ferdes i trafikken, særlig ved skolene i disse dager, om å ta hensyn til de myke trafikantene og ha full oppmerksomhet på kjøringen og trafikken rundt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer