Like dekk leker best

For optimalt veigrep bør alle fire dekk være identiske. Til nød kan det holde at de i det minste er av samme merke, modell og mønster. Miksede typer kan skape problemer.

Alle bilens dekk bør være av samme type.
Alle bilens dekk bør være av samme type. Vis mer
Publisert

Hvis du blander typer dekk, gamle og nye dekk, forskjellig slitte dekk etc. på en og samme bil, vil du få stor problemer. De forskjellige typer dekk bidrar til forskjellig veggrep – og øker sjansene for å miste kontroll over bilen.

Ikke gjør dette

Noen få tommelfinger regler på hva du ikke skal gjøre:* Montere både sommer- og vinterdekk på en og samme bil* Montere vinterdekk med forskjellig mønster* Unnlate å montere dekket i anbefalt mønsterretning* Montere dekk med forskjellig mønsterdybde på samme aksel* Montere dekk med ulik dimensjon på samme aksel* Montere retningsbestemte dekk mot dekkets rulleretning

Unngår du disse fallgruvene, har du et godt utgangspunkt for sikker vinterkjøring.

Skift to eller fire?

Det ideelle løsningen som nok vil gi deg best mulig veggrep, er fire helt identiske dekk. Ønsker du i midlertid å skifte ut kun to av de fire dekkene –kanskje fordi kun to av de gamle behøver utskiftning, kan du selvfølgelig gjøre det. I så tilfelle må du huske å kjøpe samme type dekk som de du har fra før. De ferskeste dekkene, som vil gi deg best veggrep, må plasseres på samme aksel(enten begge foran, eller begge bak). De beste dekkene skal dessuten sitte på styrende aksel –har du forhjulsdrift, bør de beste dekkene sitte foran, etc.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer