Trafikksikkerhet

- Like farlig som mobilbruk

Trygg Trafikk mener sjåfører som spiser mens de kjører bil, kan bli like uoppmerksomme som de som fikler med mobilen bak rattet. UP er enige, og viser til ulykkesstatistikk.

ADVARSEL: Politiet i England går ut med denne videoen for å minne folk på hvor viktig trafikksikkerhet er. I saken under kan du lese om faren ved å spise mat mens du kjører. Video: KameraOne. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse Norstat har gjennomført for hurtigmatkjeden McDonald’s, synes 67 prosent av de spurte at det er greit å spise mens de kjører bil.

Dette er et alvorlig høyt tall, mener Trygg Trafikk.

I tillegg oppgir mer enn én av fire at de spiser mat bak rattet på månedlig basis - og over 300 000 bilister svarer at de ikke synes det er viktig med hvilepauser på lengre kjøreturer.

- Like farlig som mobilbruk

Kommunikasjonssjef Ingrid Trømborg i Trygg Trafikk mener altså at tallene over er bekymringsfull lesing.

- Alle som har førerkort vet at millisekunders reaksjonstid kan utgjøre forskjellen på liv og død i trafikken, sier hun, og fortsetter:

- Undersøkelsen viser at over halvparten av de spurte ikke vet at det å spise bak rattet kan være like farlig som å bruke mobilen mens de kjører. Flere bilister må bli mer bevisste på denne risikofaktoren og holde begge hendene på rattet når de kjører bil.

Også McDonald’s mener de har et ansvar for å spre budskapet om risikoen knyttet til matinntak bak rattet - de holder jo til langs mange veistrekninger og inviterer bilister og passasjerer inn for å fyll opp energilagrene:

- Vi har et opplysningsansvar, siden mange av de som kjøper mat hos oss, gjør det fra bilen. Sammen med Trygg Trafikk vil vi derfor skape oppmerksomhet rundt hvor viktig det er med gode pauser, stoppe bilen dersom du skal spise og holde blikket på veien, sier kommunikasjonssjef Veronika Skagestad.

KLAR FOR BILTUR: Armin Hafner og Trygve Magne Eikevik, professorer ved NTNU, viser de hvordan kjøleelementene egentlig skal plasseres i kjølebagen for at mat og drikke skal holdes kaldt lengst mulig. Video: NTNU/Synnøve Aune Vis mer

UP: - Stopp når du skal spise

Steven Hasseldal, sjef for utrykningspolitiet (UP) er enig med Trygg Trafikk og McDonald’s: Når du kjører skal du i utgangspunktet ha full oppmerksomheten på kjøringen og unngå alt annet som tar oppmerksomhet.

- For å holde oppmerksomheten på veien når du kjører bil, er vårt råd at du bør spise før du kjører eller i pauser, sier UP-sjefen.

Dette viser ulykkesforskningen

I en undersøkelse utført av Gjensidige og Transportøkonomisk institutt (TØI) i 2016 som tar for seg betydningen av distraksjon og uoppmerksomhet for innblanding i trafikkulykker, kommer følgende tall fram:

GÅR I SEG SELV: Uhellsinnblandede førere rapporterer forekomst av distraksjonsfaktorer like før uhellet etter skyld. Figur: TØI
GÅR I SEG SELV: Uhellsinnblandede førere rapporterer forekomst av distraksjonsfaktorer like før uhellet etter skyld. Figur: TØI Vis mer

Som du ser, er spise/drikke på ingen måte på topplista når det gjelder ulykkesårsak - under én prosent rapporterer at dette var grunnen til uoppmerksomheter deres i ulykkeshendelsen.

I Statens vegvesens dybdeanalyser av dødsulykker finner de at distraksjon knyttet til ulykker er en faktor som er beheftet med stor usikkerhet og er på mange måter en faktor de sitter igjen med når andre faktorer er sjekket ut.

Her har imidlertid praksisen vært noe annerledes tidligere år:

  • En eller annen form for distraksjon er påpekt som mulig medvirkende årsak hos 53 aktører fordelt på 50 dødsulykker i 2019.
  • Mulig distraksjon på grunn av bruk av mobiltelefon er påpekt i fem av dødsulykkene, mot kun to ulykker i 2018.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer