SOS-knappen

Lite kjent knapp redder liv

Denne knappen finnes i alle nye biler siden 2018. Den kan redde liv, men nesten ingen vet hvordan det brukes.

LOV Å TRYKKE: E-Call systemet i bilen varsler automatisk ved en alvorlig ulykke. Blir du vitne til en ulykke eller selv har behov for nødhjelp, kan du trykke på denne røde knappen for hjelp. Foto: Rune Korsvoll
LOV Å TRYKKE: E-Call systemet i bilen varsler automatisk ved en alvorlig ulykke. Blir du vitne til en ulykke eller selv har behov for nødhjelp, kan du trykke på denne røde knappen for hjelp. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden april 2018, da EU bestemte at alle nye biler skal ha en SOS-knapp, er det solgt over 600 000 nye biler i Norge.

Vi har spurt et tilfeldig utvalg av rundt 20 bileiere om de kjenner til denne knappen og hvordan den fungerer. Et par stykker har en anelse, mens de fleste sier de ikke vet. Noen er ikke engang klar over at de her en slik SOS-knapp i bilen.

Det er skremmende, siden e-Call systemet, som det heter, faktisk kan redde livet ditt dersom du kommer ut for en alvorlig ulykke. Den kan også bidra til at du redder livet til andre som forulykkes på veien.

Varsler automatisk

E-Call systemet er designet for å varsle nødetatene dersom du kommer ut for en ulykke som er så alvorlig at kollisjonsputene i bilen din løses ut. Da sender sensorer i bilen automatisk en nøyaktig angivelse at stedet for ulykken til en alarmsentral.

Det er mikrofoner i bilen som gjør at du eller en av passasjerene kan snakke med en operatør på alarmsentralen uten å bruke mobiltelefonen. Du kan dermed gi en beskrivelse av hva som har skjedd og alvorligheten av ulykken direkte til alarmsentralen dersom du er i stand til det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer