40 prosent nedgang i trafikk

Lite trafikk, men høyere forurensning

Flere forhold påvirker nivåene.

LITE TRAFIKK: Trafikken de siste to ukene er nesten halvert i enkelte byer, ifølge tall fra Statens vegvesen, men forurensningen i og rundt Oslo har gått opp etter coronapandemien brøt ut. Webkamera: Oslo Maritim 31.3 kl 11:15
LITE TRAFIKK: Trafikken de siste to ukene er nesten halvert i enkelte byer, ifølge tall fra Statens vegvesen, men forurensningen i og rundt Oslo har gått opp etter coronapandemien brøt ut. Webkamera: Oslo Maritim 31.3 kl 11:15 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som mener klimaet er den store vinneren under den pågående coronakrisen. Og det er den trolig. Karantene og hjemmekontor har gitt opptil 40 prosent nedgang i personbiltrafikken i store deler av landet, særlig i de store byene, ifølge Statens vegvesen.

Likevel registrerer målestasjoner langs veiene langt høyere forurensningsnivå i og omkring Oslo, ifølge Norsk institutt for luftforskning, NILU.

Fint vær

For det man måler høye verdier av nå, er forurensning av svevestøv. Det kommer i all hovedsak fra vei-, dekk- og bremseslitasje samt forbrenning av drivstoff.

Veiene blir et deponi av veistøv så lenge det er vått på veiene, slik det som oftest er om vinteren. Omtrent samtidig som coronaviruset stoppet Norge, kom sola. Det har vært mye tørt vær, mye vind og vindkast, samt ikke altfor stor nedgang i tungtrafikken.

HØYE VERDIER: Godværet som kom samtidig som Norge ble stengt ned, har ført til langt høyere forurensning av svevestøv. Ill: NILU.
HØYE VERDIER: Godværet som kom samtidig som Norge ble stengt ned, har ført til langt høyere forurensning av svevestøv. Ill: NILU. Vis mer

Tungtrafikken bidrar omtrent like mye som personbiltrafikken som personbiltrafikken til luftforurensing, selv om den bare utgjør 10 prosent av den totale trafikken. Både slitasje og oppvirvling er større. Kontakten mellom dekk og veien - pluss turbulens fra bilen bidrar til at støvet kommer opp i lufta.

Hvor mye som virvles opp, avhenger av trafikkmengde og hastighet. Nå er det fortsatt miljøfartsgrense i Oslo på 60 km/t.

Rene biler

Selv om nivåene av nitrogenoksyd er relativt lave på denne årstiden på grunn av bedre spredningsforhold, ser de en klar nedgang i konsentrasjonene før og etter coronatiltakene ble innført.

Det skyldes reduserte eksosutslipp, men også meteorologiske forhold, for andelen elbiler er høy og moderne tunge kjøretøy har betydelig lavere utslipp enn tidligere, ifølge NILU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer