40 prosent nedgang i trafikk

Lite trafikk, men høyere forurensning

Flere forhold påvirker nivåene.

LITE TRAFIKK: Trafikken de siste to ukene er nesten halvert i enkelte byer, ifølge tall fra Statens vegvesen, men forurensningen i og rundt Oslo har gått opp etter coronapandemien brøt ut. Webkamera: Oslo Maritim 31.3 kl 11:15
LITE TRAFIKK: Trafikken de siste to ukene er nesten halvert i enkelte byer, ifølge tall fra Statens vegvesen, men forurensningen i og rundt Oslo har gått opp etter coronapandemien brøt ut. Webkamera: Oslo Maritim 31.3 kl 11:15 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som mener klimaet er den store vinneren under den pågående coronakrisen. Og det er den trolig. Karantene og hjemmekontor har gitt opptil 40 prosent nedgang i personbiltrafikken i store deler av landet, særlig i de store byene, ifølge Statens vegvesen.

Likevel registrerer målestasjoner langs veiene langt høyere forurensningsnivå i og omkring Oslo, ifølge Norsk institutt for luftforskning, NILU.

Fint vær

For det man måler høye verdier av nå, er forurensning av svevestøv. Det kommer i all hovedsak fra vei-, dekk- og bremseslitasje samt forbrenning av drivstoff.

Veiene blir et deponi av veistøv så lenge det er vått på veiene, slik det som oftest er om vinteren. Omtrent samtidig som coronaviruset stoppet Norge, kom sola. Det har vært mye tørt vær, mye vind og vindkast, samt ikke altfor stor nedgang i tungtrafikken.

Tungtrafikken bidrar omtrent like mye som personbiltrafikken som personbiltrafikken til luftforurensing, selv om den bare utgjør 10 prosent av den totale trafikken. Både slitasje og oppvirvling er større. Kontakten mellom dekk og veien - pluss turbulens fra bilen bidrar til at støvet kommer opp i lufta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer