Liter per mil: Kan endre bilprisene dramatisk

EU jobber med nye målemetoder som kan gi oss langt dyrere biler.

PÅVIRKER: Lavt forbruk gir lavt utslipp, som igjen gir lavere avgifter og lavere bilpriser. Hva nå?  Foto: PER ERVLAND
PÅVIRKER: Lavt forbruk gir lavt utslipp, som igjen gir lavere avgifter og lavere bilpriser. Hva nå? Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant de som sliter med å komme ned i samme forbruk på bilen din som det produsentene oppgir? I så tilfelle er du ikke alene.

Nå har EU sett seg lei på oppgitte forbrukstall som det er nær umulig å oppnå, og det jobbes derfor med nye målemetoder som skal gi et riktigere bilde av reelt forbruk. Dette kan få dramatiske følger.

Nye måleformer

Ifølge en anonym kilde har EU allerede satt i gang med utarbeidelse av det nye regelverket. Dette skal blant annet tvinge bilprodusentene til å gjøre testene ute på veien i stedet for i et simulert kjøremønster i et laboratorium, slik det gjøres i dag.

Målet er utelukkende at det oppgitte forbruket skal stå bedre i samsvar med virkeligheten. Ifølge kilden til Reuters skal regelsettet være ferdig og annoseres allerede mot slutten av inneværende år. I de nye måleformene skal det også tas mer hensyn til andre utslipp enn bare CO2, deriblant NOx.

- I den virkelige verden har vi sett at NOx-utslippene har vært langt høyere enn testene oppgir, i enkelte tilfeller så mye som 4-5 ganger høyere, sier en representant for EU til Reuters.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer