Bilulykker

Livredde for ulykker

Veiene blir bedre og bilene får mer sikkerhetsutstyr. Likevel er flere enn noen gang redd for å bli skadet eller dø i ulykker på norske veier.

REDDE: Vi er reddere for å bli skadet i en trafikkulykke nå enn for ti år siden. Nesten halvparten av de unge frykter ulykker. Foto: Rune Korsvollb
REDDE: Vi er reddere for å bli skadet i en trafikkulykke nå enn for ti år siden. Nesten halvparten av de unge frykter ulykker. Foto: Rune Korsvollb Vis mer
Publisert

Norge er i flere år blitt kåret til vedens sikrest land når det gjelder hardt skadde og døde i trafikken. Da skulle man kanskje tro at frykten for å komme i en ulykke også er blitt mindre. Men slik er det ikke, ifølge en ny undersøkelse som Ipsos har gjort for Gjensidige. Vi er blitt reddere.

Nesten én av tre (29 prosent) svarer at de er svært eller ganske bekymret for å bli skadet i trafikken. I en tilsvarende undersøkelse i 2012, var det bare 23 prosent som svarte det samme.

Kvinner mest bekymret

Det er flere kvinner (33 prosent) enn menn (25 prosent) som er bekymret. Blant de yngste trafikantene i undersøkelsen er det hele 44 prosent som sier at de er svært eller ganske bekymret forbli skadet i ulykker på norske veier.

- Selv om bilene blir stadig sikrere, og det er færre som dør i trafikkulykker nå enn for ti år siden, er det minst like mange store og små uhell som før. Det kan være noe av forklaringen på bekymringen, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

MER FOTOBOKS-BRUK: Fotoboksene vil være påskrudd oftere og lenger enn vanlig og UP har aksjoner i hele sommer. Det er noen av tiltakene for å gjøre ferietrafikken tryggere. Foto: Rune Korsvoll
MER FOTOBOKS-BRUK: Fotoboksene vil være påskrudd oftere og lenger enn vanlig og UP har aksjoner i hele sommer. Det er noen av tiltakene for å gjøre ferietrafikken tryggere. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Mindre bekymret før

Han mener at den kraftige økningen i ulykker de første månedene i år bør føre til at enda flere blir bekymret – og kanskje blir litt mer forsiktige i trafikken:

- Ofte er det høy fart, rus, forbikjøringer og møteulykker som er årsak til tragediene i ferietrafikken. 61 døde i trafikken første halvår er dobbelt så mange som i fjor. I 2012 var det 35 prosent som var ubekymret for ulykker, mens det i år bare er 24 prosent. En viss bekymring er positiv. Er man litt bekymret, vil man gjerne kjøre noe mer defensivt, som i seg selv er et bidrag til færre trafikkulykker, sier Rysstad.

Fartsrekord i ferien

Hans oppfordring er å holde fartsgrensene, kjøre rusfri, legge vekk mobilen under kjøreturen og ikke stole 100 prosent på det moderne sikkerhetsutstyret i bilen.

Guri Ranes, som er avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, forteller at sommermånedene ofte ligger høyt på ulykkesstatistikken. Det er en periode med mye trafikk og farten er ofte høyere. Høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet er medvirkende til over 40 prosent av de alvorligste ulykkene.

DE BESTE RÅDENE: Bruk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt., det er de beste rådene til Statens vegvesen for å unngå ulykker i sommer. Foto: Volvo ulykkeskommisjon
DE BESTE RÅDENE: Bruk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt., det er de beste rådene til Statens vegvesen for å unngå ulykker i sommer. Foto: Volvo ulykkeskommisjon Vis mer

- Ferietida innebærer også at mange kjører langt på veier de ikke er vant til å kjøre på. Dette gir i seg selv større risiko for ulykker. Det krever oppmerksomhet, konsentrasjon og overskudd, sier Ranes.

Mer fotoboks-bruk

Hennes oppfordring til å unngå ulykker i ferien, er å beregne god tid, ta pauser og bytt sjåfør ofte hvis mulig.

- De tre viktigste rådene våre er i tillegg; Bruk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt. Da blir veien mer sikker både for deg selv og andre, sier hun.

Og bare for å ha nevnt det: Ett av tiltakene Statens vegvesen gjennomfører for å redusere råkjøring og ulykker i sommer, er å la fotoboksene være påskrudd mer enn vanlig. I tillegg gjennomfører UP «Aksjon grønne veier» i hele sommeren med kontroll av fart, rus, uoppmerksomhet og bilbeltebruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer