Livsfarlig å kjøre dagen derpå

Du kjører kanskje ikke fra festen, men hva med dagen derpå?

Publisert
Sist oppdatert

- Testene våre viste entydig at personene ble dårligere og mindre konsentrerte dagen derpå. Det som overrasket oss var hvor handlingslammet de ble når det oppsto uventede situasjoner i trafikken, sier Johanne Elise Reianes til Dinside Helse.

Les også: Kvinner får høyere promille

Det er trafikklærerstudenter ved Høyskolen i Nord-Trøndelag som har gjennomført tester på seks frivillige personer i SINTEFs kjøresimulator.

Dagen etter en arrangert fest fikk de kjøre i simulatoren, skriver nettstedet forskning.no.Kjøresimulatoren til SINTEF har en 180 graders skjerm som viser trafikk og omgivelser. Bilføreren sitter i en vanlig bil med elektronisk fjæring, og opplevelsen av kjøringen er ganske virkelighetsnær. I denne testen fikk sjåførene prøve seg på tofeltsmotorvei rundt en by.

- Fire av de seks testpersonene fikk lengre reaksjonstid i påvirket tilstand enn da de var edru. De to andre hadde lavere reaksjonstid, men gjorde flere reaksjonsfeil i trafikken. Fire av de seks oppdaget heller ikke endringen av fartsgrensen, mens bare to overså denne under kjøretesten før alkoholinntaket, sier Reianes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer