Livsfarlig på juleveiene

Vegvesenet forventer mange drepte under årets julehøytid. I helgen er det meldt vanskelige kjøreforhold i nesten hele landet.

Livsfarlig på juleveiene
Publisert
Sist oppdatert

I helgen melder Meterologisk Institutt om liten storm i Sogn og Fjordane og Finnmark. Og det meldes om vanskelige kjøreforhold i Finnmark og Troms, samt fjellovergangene i Sør-Norge.

Altså er det meldt vanskelige kjøreforhold på hele Vestlandet, i hele Trøndelag, i tillegg til Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

- Hele Sør-Norge får sterk vind og nedbør, forteller Storm-meteorolog Inge Johannessen til TV2-været, som anbefaler reisende om å vente til over helgen dersom de kan.

Jule- og nyttårsuka er nemlig høysesong for trafikkulykker. Det påkeper Statens Vegvesen.

Høy dødlighet

Gjennomsnittlig de siste fem årene har det vært 159 trafikkulykker i jule- og nyttårstiden. Av disse har i gjennomsnitt seks personer omkommet, 20 har blitt hardt skadd mens 216 personer har blitt lettere skadd.

I fjor mistet tre mennesker livet i juletrafikken, mens 35 ble hardt skadd. Mens i 2006 og 2004 ble henholdsvis 8 og 9 mennesker drept i juletrafikken.

Her er Norges dødligste veier

- Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er en gjenganger i jule- og nyttårstrafikken. De fleste ulykkene er utforkjøringsulykker. Forbikjøringer er også noe som ofte skaper kluss i trafikken, ofte i form av påkjøring bakfra eller utforkjøring, sier Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.