- Livsfarlig!

Disse dekkene utgjør en fare i trafikken.

PASS PÅ: Det er farlig å kjøre med vinterdekk om sommeren. Foto: Rune Korsvoll
PASS PÅ: Det er farlig å kjøre med vinterdekk om sommeren. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Forsikringsselskapet If advarer mot å kjøre med vinterdekk om sommeren. Ifølge If kan myke vinterdekk i varmen gi drastisk lengre bremselengder i høye hastigheter og vannplaning ved regn.

- Gummiblanding og mønster på vinterdekk er laget for snø- og isføre, og kan være svært trafikkfarlig på veien i sommervarmen, sier kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz, i en pressemelding.

Han forklarer at gummien i vinterdekk er mykere enn i sommerdekkene, som påvirker både bremselengde og stabilitet i svinger.

- Mønsteret på tvers i et vinterdekk er dessuten laget for å få godt grep på snø og is. I et sommerdekk er det langsgående riller. De er der for å transportere bort vann, og er helt nødvendige for å unngå eller redusere effekten av vannplaning.

- Nødvendig med to hjulsett

Clementz forklarer videre at flere tror at overgangsdekk eller kontinentale vinterdekk fungerer året rundt i Norge.

- Dette er vinterdekk som er laget for å tåle noen tilfeldige besøk på snøføre. Disse dekkene vil jeg si er verken er fugl eller fisk for norske forhold. Her i landet er det to tydelige dekksesonger, og det er derfor nødvendig med to hjulsett som er tilpasset hver årstid.

Usikker på om sommerdekkene holder en sesong til? Det kan du enkelt sjekke. Vis mer

Ønsker forbud

I mai skrev DinSide om at stadig flere dropper å skifte til sommerdekk på bilen og i stedet fortsetter sommeren igjennom på de piggfrie vinterdekkene.

- Dette er en utvikling vi ikke liker å se. Å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren kan i verste fall være livsfarlig. Det burde være forbudt, fortalte produktsjef i Continental Dekk Norge, Knut Knudsen, til DinSide.

Knudsen delte også at de har gjort flere tester som viste hvor dårlige disse dekkene er på sommerføre:

- Vi testet bremselengden fra 80 km/t på våt asfalt med sommerdekk og piggfrie vinterdekk. Etter 50 oppbremsinger hadde bilen med piggfrie dekk i snitt åtte meter lengre bremsestrekning enn bilen med sommerdekk. Disse åtte meterne kan være forskjellen på liv og død, og viser hvor farlig det er å kjøre med piggfrie vinterdekk.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer