Forsikringsselskapet If advarer mot å kjøre med vinterdekk om sommeren. Ifølge If kan myke vinterdekk i varmen gi drastisk lengre bremselengder i høye hastigheter og vannplaning ved regn.
- Gummiblanding og mønster på vinterdekk er laget for snø- og isføre, og kan være svært trafikkfarlig på veien i sommervarmen, sier kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz, i en pressemelding.
Han forklarer at gummien i vinterdekk er mykere enn i sommerdekkene, som påvirker både bremselengde og stabilitet i svinger.
- Mønsteret på tvers i et vinterdekk er dessuten laget for å få godt grep på snø og is. I et sommerdekk er det langsgående riller. De er der for å transportere bort vann, og er helt nødvendige for å unngå eller redusere effekten av vannplaning.

Førerkortets skjulte «hemmeligheter»
- Nødvendig med to hjulsett
Clementz forklarer videre at flere tror at overgangsdekk eller kontinentale vinterdekk fungerer året rundt i Norge.
- Dette er vinterdekk som er laget for å tåle noen tilfeldige besøk på snøføre. Disse dekkene vil jeg si er verken er fugl eller fisk for norske forhold. Her i landet er det to tydelige dekksesonger, og det er derfor nødvendig med to hjulsett som er tilpasset hver årstid.
Ønsker forbud
I mai skrev DinSide om at stadig flere dropper å skifte til sommerdekk på bilen og i stedet fortsetter sommeren igjennom på de piggfrie vinterdekkene.
- Dette er en utvikling vi ikke liker å se. Å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren kan i verste fall være livsfarlig. Det burde være forbudt, fortalte produktsjef i Continental Dekk Norge, Knut Knudsen, til DinSide.
Knudsen delte også at de har gjort flere tester som viste hvor dårlige disse dekkene er på sommerføre:
- Vi testet bremselengden fra 80 km/t på våt asfalt med sommerdekk og piggfrie vinterdekk. Etter 50 oppbremsinger hadde bilen med piggfrie dekk i snitt åtte meter lengre bremsestrekning enn bilen med sommerdekk. Disse åtte meterne kan være forskjellen på liv og død, og viser hvor farlig det er å kjøre med piggfrie vinterdekk.