Livsviktig lys i høstmørket

Lysene på bilen din er viktigere enn du tror, og selv på de nyeste bilene er forskjellene på billys store.

VARIERENDE KVALITET: Selv på de nyeste bilene er det stor variasjon i kvaliteten på billys. Spesielt viktig er det at nærlysene er gode, da de blir brukt 90 prosent av tiden. Foto: RUNE M. NESHEIM
VARIERENDE KVALITET: Selv på de nyeste bilene er det stor variasjon i kvaliteten på billys. Spesielt viktig er det at nærlysene er gode, da de blir brukt 90 prosent av tiden. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstmørket har for alvor meldt sin ankomst, og mørke og våte veier gir vanskelige kjøreforhold. Derfor er det livsviktig med gode lys.

I en fersk test fra NAF og det svenske bilmagasinet Vi Bilägare kommer det frem at det er stor forskjell på lysene, selv på de nyeste bilene.

- Den omfattende testen er et godt verktøy for bilkjøperne. Godt lys er livsviktig, særlig i den årstiden vi nå går inn i, sier rådgiver i NAF, Andreas Handeland, i en pressemelding.

Her i Norge og andre land i vår del av verden har vi lange perioder med mørketid, kombinert med ruskevær. Dette gir våte og mørke veier som svekker sikten betraktelig.

Godt lys gjør ikke bare at du selv ser bedre, men det gjør det lettere for andre bilister å se deg. Det er derfor ekstra viktig med gode lys i denne perioden. Spesielt viktige er nærlysene, da de blir brukt 90 prosent av tiden.

Les også: Innen utgangen av året er det påbudt med LED-lys.

Bruk dem riktig

Selv om det er viktig med gode lys, er det mange som bruker de feil. Bruker du lysene feil, kan det nemlig koste deg dyrt.

Slik gjør du: Korrekt lysbruk

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer