Er elbil billigere enn bensin- og dieselbil?

– Lønner seg mer enn noen gang

Selv om strømprisene har gått «til himmels» mener Elbilforeningen at det er enda mer lønnsom med elbil i dag. Samtidig råder ekspertene deg om å lade på riktig tidspunkt.

ELBILLADING: Selv om strømprisene er rekordhøye, mener Norsk elbilforening at det er mer lønnsomt enn noen gang å eie elbil. Foto: Øystein B. Fossum
ELBILLADING: Selv om strømprisene er rekordhøye, mener Norsk elbilforening at det er mer lønnsomt enn noen gang å eie elbil. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Selv med strømstøtte merker elbilistene at regningen øker, men med noen enkle grep kan du spare inn noen kroner på strømregningen.

Det sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. I en pressemelding understreker bileier-organisasjonen at drivstoffkostnadene har økt drastisk for alle bilister - på strøm eller fossilt drivstoff - men at det finnes grep elbilistene kan gjøre for å spare.

Gjør som bensin- og diesel-bilistene

Ifølge en undersøkelse NAF foretok i vinter lader åtte av ti elbilister bilen hjemme, noe som oftest er det mest lønnsomme (utenom for de som greier seg med å lade gratis på arbeidsplassen - og evt rimelig kommunal lading).

Men på grunn av at strømprisene har blitt veldig høye denne sesongen har følgelig også elbilladingen blitt langt dyrere. Til tross for strømstøtte betaler man fort det dobbelte av det man gjør en normal vinter, hevder bileier-organisasjonen.

De fleste har imidlertid en såkalt spotavtale, hvor prisen for strøm endrer seg time for time. Dermed lønner det seg naturligvis å lade når strømmen er billigst.

Det blir med andre ord som når bensin- og diesel-bileiere, bør fylle tanken når prisene er på det laveste i uka - bare at det for elbileierne handler om klokkeslett på døgnet, framfor dager i uka.

FERIEPROBLEM: Med fullastet feriebil er problemet med å komme seg opp den siste bratte og glatte bakken aller størst. Men, med dette tipset vil du mest sannsynlig alltid komme deg hele veien opp. Video: Rune Korsvoll. Vis mer

Da bør du lade

– De fleste av oss har en spotprisavtale på strømmen hjemme og da svinger prisen gjennom døgnet. Så det viktigste sparetipset er å lade bilen når strømmen er billigst, sier Nils Sødal.

Og strømprisene er lavest på natta. I tidsrommet fra klokka ti om kvelden til seks om morgenen er tiden det er lavest strømforbruk i landet.

– Har du en nyere bil kan du styre ladingen ved å sette tidsintervallet der bilen skal lade. Mange har også en app enten knyttet til bilen eller strømselskapet der en kan styre ladetiden, forklarer Sødal.

Elbil lønner seg mer

NAF får støtte fra Norsk elbilforening, som mener norske bilister ikke skal la seg skremme av vinterens medieoppslag om høye strømpriser. Elbilforeningen mener tvert imot det aldri har lønt seg mer å bytte ut fossildrevne biler med en helelektrisk.

– Alle som tviler på om de skal bytte ut bensin- og dieselbilen sin med en elbil, bør huske dette: Over tid vil dette bety vesentlig lavere driftskostnader, sier generalsekretær Christina Bu til DinSide.

– Ikke heng deg opp i medieoppslag som sier at strømprisen har vært høy i noen enkelttimer og at det derfor lønner seg å fylle diesel i stedet. Det lønner seg å bytte til elbil. Både for lommeboka og miljøet, slår hun fast.

Også hun mener at elbilistene bør time ladingen til når strømmen er rimeligst.

– De bør installere en hjemmeladeboks, og styre ladingen ut fra når strømprisen er lavest på døgnet. De bør også sjekke at de har strømavtaler som gjør dette mulig, understreker Christina Bu.

Christina Bu er generalsekretær i Norsk elbilforening.
Christina Bu er generalsekretær i Norsk elbilforening. Vis mer

Smart lading

Som generalsekretæren sier bør du være oppmerksom på at enkelte strømselskap tilbyr smart lading, hvor ladingen kan kobles ut når prisen blir høy. I tillegg finnes det ladebokser som gjør dette.

– Ikke alle eier de nyeste elbilene, har smartlading fra strømleverandøren sin eller har en såkalt smart ladeboks hjemme. Da går det an å gjøre det på gamlemåten, nemlig å sette bilen på lading rundt klokka ti om kvelden, mener Nils Sødal i NAF.

Imidlertid er det viktig å ha et sikkert ladepunkt når lader elbilen mens familien sover. Derfor er det eneste riktige å lade bilen på en forskriftsmessig installert ladestasjon.

Hvordan lader du som oftest elbilen din?

Lading Andel
Hjemme, fra vanlig stikkontakt16 %
Hjemme, fra ladeboks65 %
Teslas ladere2 %
Hurtigladere, alle typer5 %
Kommunalt ladepunkt2 %
Privat betalt parkering med lading2 %
På jobben8 %

Rimelige alternativer

Med historisk høye strømpriser kan det være vel verdt å sjekke ut hva du må betale for lade på de kommunale ladestasjonene. Hvordan kommunene tar betalt for ladingen, varierer fra kommune til kommune. Noen tar betalt for ladingen, andre tar betalt for lading og parkering, mens atter andre tar betalt for bare parkeringen.

– De kommunale ladeplassene er rimelige i pris, og med god laderabatt kan det bli billigere å lade der enn hjemme sånn som strømprisene er nå, sier Sødal.

Dessuten kan ferske elbilister - med en godt rabattert ladeavtale - få rimelig hurtiglading. Ifølge NAF skal du ikke se bort fra priser ned mot 1,70 kroner på kWt på ladeplassen. Da bør du imidlertid være oppmerksom på at mye bruk av hurtiglading i lengden kan være skadelig for batteriet på bilen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer