Lovlighet

Vi har steget ned av vår Zappy, og venter på grønn mann i et lyskryss så vi kan krysse gaten. En rågjenger har passert gaten på rødt lys, men stanser når han kommer opp på siden av Zappyen. Han kikker, klør seg i hodet, går et stykke til, og klør seg litt i hodet igjen.- Er denne lovlig å kjøre med?

Publisert

Å gi et skråsikkert positivt svar på dette spørsmålet, er henimot umulig. Vi har henvendt oss til de riktige myndigheter i et forsøk på å få en avklaring en gang for alle om hvorvidt dette er en lovlig farkost eller ikke, men uten at Vegdirektoratet kan gi et klart svar.

Zappyen ikke vist for myndighetene

Det juristen hos Vegdirektoratet kunne fortelle oss, var at det for noen år siden ble søkt om typegodkjenning av en liknende farkost - Go-Peden - som ble avslått. Den bensindrevne sparkesykkelen er det derfor ikke lovlig å kjøre med på offentlig vei i Norge. Når det gjelder Zappyen, kunne ikke juristen uttale seg om hvorvidt dette var et lovlig fartøy eller ikke - for å kunne utale seg i sikkerhet om en sådan sak, må men først se alle papirene som vedrører sparkesykkelen, og studere selve farkosten, før det kan gis en beslutning på dette. Det er hittil ikke søkt om typegodkjenning av Zappyen, men den norske importøren jobber med saken, og håper å få en avklaring på dette i løpet av kort tid.

Alt på to hjul som går i 6-45 km/t er moped

Det juristen hos Vegdirektoratet imidlertid kunne si med sikkerhet, var at kjøretøyforskriften definerer alt som er motordrevet - forbrenningsmotor eller el-motor - og som går i mellom 6 og 45 kilometer i timen, for moped. Det finnes imidlertid unntak for denne regelen, som for eksempel elektriske rullestoler, eller visse leketøy beregnet for barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer