Stor endring i antall omkomne myke trafikanter

Lovpriser moderne biler

Siden årtusenskiftet har antallet fotgjengere og syklister drept i trafikken falt drastisk. Ny teknologi får mye av æren.

SJELDNERE: Mange færre personer til fots og sykkel døde i trafikken i 2020, sammenlignet med for eksempel årtusenskifet. Foto: Shutterstock/NTB
SJELDNERE: Mange færre personer til fots og sykkel døde i trafikken i 2020, sammenlignet med for eksempel årtusenskifet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens byfolket må danse seg fram på fortauene for å komme seg unna elsparkesyklene, og helsemyndighetene roper varsku på grunn av det høye antallet skadde i forbindelse med nyvinningen, er det likevel et par ting fotgjengerne kan glade seg over i dag.

Én ting at antallet elsparkesykler nå er redusert kraftig i hovedstaden. Enda bedre er det at antallet myke trafikanter drept i trafikken har falt dramatisk. Bare se her:

Ifølge Statistisk sentralbyrå har nedgangen siden år 2000 vært på hele 70 prosent, fra 62 til 18 drepte. Og i 1992 var risikoen for en fotgjenger å bli drept i trafikken elleve ganger så høy som i dag, skal vi tro tall fra Trygg Trafikk.

- Sammensatt årsak

Dette skjer til tross for at den norske Reisevaneundersøkelsen viser at antall personkilometer til fots og sykkel - ikke overraskende - økte kraftig (+30 %) fra 2013/14 til oppfølgende undersøkelse i 2019. Slik sett skulle man kanskje tro at antallet omkomne også ville øke.

Men det har det slettes ikke gjort. Antallet omkomne myke trafikanter følger samme utvikling som antallet trafikkdrepte totalt, som har gått ned med 72 prosent siden årtusenskiftet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer