Luksus-merker ble pengesluk

Til tross for at Volvo gjør det godt, renner pengene ut fra Fords Premier Automotive Group (PAG), som også består av Aston Martin, Jaguar og Land Rover.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Automotive News har PAG tapt hele 342 millioner dollar første halvår, noe som tilsvarer omlag 2,5 milliarder kroner.

Dette til tross for at Volvo gjør det svært godt. Volvo har solgt 234.000 biler første halvår, en fremgang på 23.000 biler sammenlignet med første halvår 2003. Ifølge beregninger utført av den svenske avisen Dagens Industri, har Volvo i samme periode tjent nesten 500 millioner dollar, omlag 3,5 milliarder kroner.

Jaguar er synderen

Til tross for dette, har altså Fords Premier Automotive Group sammenlagt tapt 342 millioner kroner. Ford oppgir ikke resultatene for de enkelte merkene i PAG, men Automotive News antar at Jaguar har skylden for storparten av tapene.

Et av Jaguars problemer er den høye pundkursen kombinert med lav dollarkurs. 45 prosent av Jaguar-produksjonen går nemlig til USA. Det må imidlertid nevnes at også 30 prosent av Volvo-produksjonen går til USA. Svenskene handler riktignok med euro, men har likevel lidd under lav dollarkurs. Valutaproblematikk kan derfor ikke alene forklare Jaguars problemer.

Tre fabrikker

Hovedproblemet er nok derfor det faktum at Jaguar sitter med hele tre fabrikker. Dette til tross for en planlagt årsproduksjon på bare 150.000 biler. Sviktende XJ-salg har også bidratt til Jaguars problemer. Det er nok derfor kun et spørsmål om tid før Ford blir tvunget til å gjennomføre omfattende kostnadsreduksjoner hos den tradisjonsrike britiske bilprodusenten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer