Kraftig økning i tilbakekallinger

Luksusbil på feil-toppen

Luksusprodusenten Mercedes-Benz hadde desidert flest feil og tilbakekallinger i fjor. Aller dårligst var flaggskipet S-klasse.

MERCEDES PÅ FEIL-TOPPEN: Mercedes-Benz måtte kalle tilbake hele 21 forskjellige modeller i fjor for å fikse feil. Mange diesel-utgaver har vært brann-utsatt. Foto: Rune Korsvoll
MERCEDES PÅ FEIL-TOPPEN: Mercedes-Benz måtte kalle tilbake hele 21 forskjellige modeller i fjor for å fikse feil. Mange diesel-utgaver har vært brann-utsatt. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor måtte bilprodusentene foreta 358 tilbakekallinger i Europa på grunn av alvorlige feil på bilene sine.

Antall biler som må tilbake på verksted for å fikse feil, øker stadig. I 2011 var det 563 000 biler som ble kalt tilbake. I fjor over tre millioner.

Farlige feil

Selv om det var hele 45 bilprodusenter som måtte kalle tilbake biler, er det noen som er betydelig dårligere enn andre til å levere ut feilfrie biler til kundene.

Det viser oversikten fra Rapex - EUs «rapid alert system for dangerous non-food products», som det heter. Her registreres bare biler som har feil som kan gå ut over sikkerhet, miljø eller helse.

Mercedes er verstingen

Mercedes-Benz hadde totalt 67 tilbakekallinger av 21 forskjellige modeller i fjor. På de neste plassene finner vi Volkswagen, Citroën, Audi og Opel. Det er første gang vi finner Porsche blant de ti mest tilbakekalte bilene. Renault, som var på listen i fjor, har hatt en klar forbedring med bare en tilbakekalling – på varebilen Master.

Motorfeil og brannfare

De vanligste årsakene til at fabrikkene måtte kalle tilbake bilene sine, var motorfeil. Deretter kommer fare for brann, feil på kollisjonsputer samt feil på bremser og styring. Alt dette har med sikkerheten i bilen å gjøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer