Kraftig økning i tilbakekallinger

Luksusbil på feil-toppen

Luksusprodusenten Mercedes-Benz hadde desidert flest feil og tilbakekallinger i fjor. Aller dårligst var flaggskipet S-klasse.

MERCEDES PÅ FEIL-TOPPEN: Mercedes-Benz måtte kalle tilbake hele 21 forskjellige modeller i fjor for å fikse feil. Mange diesel-utgaver har vært brann-utsatt. Foto: Rune Korsvoll
MERCEDES PÅ FEIL-TOPPEN: Mercedes-Benz måtte kalle tilbake hele 21 forskjellige modeller i fjor for å fikse feil. Mange diesel-utgaver har vært brann-utsatt. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor måtte bilprodusentene foreta 358 tilbakekallinger i Europa på grunn av alvorlige feil på bilene sine.

Antall biler som må tilbake på verksted for å fikse feil, øker stadig. I 2011 var det 563 000 biler som ble kalt tilbake. I fjor over tre millioner.

Farlige feil

Selv om det var hele 45 bilprodusenter som måtte kalle tilbake biler, er det noen som er betydelig dårligere enn andre til å levere ut feilfrie biler til kundene.

Det viser oversikten fra Rapex - EUs «rapid alert system for dangerous non-food products», som det heter. Her registreres bare biler som har feil som kan gå ut over sikkerhet, miljø eller helse.

Mercedes er verstingen

Mercedes-Benz hadde totalt 67 tilbakekallinger av 21 forskjellige modeller i fjor. På de neste plassene finner vi Volkswagen, Citroën, Audi og Opel. Det er første gang vi finner Porsche blant de ti mest tilbakekalte bilene. Renault, som var på listen i fjor, har hatt en klar forbedring med bare en tilbakekalling – på varebilen Master.

FARLIGE FEIL: De mest vanlige årsakene til tilbakekallinger er motorfeil samt feil på kollisjonsputer, bremser og styring. Foto: TÜV
FARLIGE FEIL: De mest vanlige årsakene til tilbakekallinger er motorfeil samt feil på kollisjonsputer, bremser og styring. Foto: TÜV Vis mer

Bilmerkene med flest tilbakekallinger

PlassMerkeAnt. tilbakekall.Ant. modeller
1.Mercedes-Benz6721
2.Volkswagen2515
3.Citroën2118
4.Audi1917
5.Opel1911
6.BMW1717
7.Peugeot1615
8.Porsche138
9.Toyota1213
10.Volvo1213

Kilde: Car-recalls.eu

Motorfeil og brannfare

De vanligste årsakene til at fabrikkene måtte kalle tilbake bilene sine, var motorfeil. Deretter kommer fare for brann, feil på kollisjonsputer samt feil på bremser og styring. Alt dette har med sikkerheten i bilen å gjøre.

Det kan være flere årsaker til at det har vært en kraftig økning i antall tilbakekallinger. Bilene er blitt mye mer komplekse og høyteknologiske. I tillegg er konkurransen blitt tøffere, noe som gjør at produsentene må lansere nye modeller i et høyere tempo.

Dyre og dårlige?

Rundt 75 prosent av alle deler i bilene produseres av underleverandører, noe som gjør kvalitetskontrollen for bilprodusentene vanskeligere. I tillegg presses underleverandørene stadig hardere for å levere delene billigere.

FARE FOR BRANN: Feil som kan forårsake brann er en av de vanligste årsakene til at bilene må kalles tilbake på verksted. Foto: If
FARE FOR BRANN: Feil som kan forårsake brann er en av de vanligste årsakene til at bilene må kalles tilbake på verksted. Foto: If Vis mer

Vi har spurt den norske importøren av Mercedes-Benz, Bertel O Steen, om en forklaring på hvorfor luksusmerket toppet listen over tilbakekallinger i fjor.

Tar vare på kundene

- Som produsent av premium-biler har vi svært høye kvalitetskrav til våre modeller, der sikkerheten til våre kunder alltid er topp prioritert. Tilbakekallingene er ofte forebyggende tiltak, og det er verdt å merke seg at hvert eneste avvik, stort eller lite, faller inn under statistikken som presenteres, sier kommunikasjonskonsulent André Jaskiewicz, hos Bertel O Steen.

Han forstår at statistikken kan reise spørsmål, men at den viser samtidig at Mercedes-Benz er seg sitt ansvar bevisst, og gjennomfører forbedringer uten kostnad og med minimal ulempe for kunden.

Her har car-recalls.eu satt opp listen over alle modellene med flest tilbakekallinger, med årsaker og årsmodeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer