Elbiler får lyd

Lyden fra elbilen fikk folk til å kikke opp etter romskip

Da Jaguar lagde kunstig lyd i sin elektriske SUV, tittet folk opp mot himmelen. De trodde det var et romskip som passerte. Snart må alle elbiler lage lyd.

ET STORT PROBLEM: - Lydløse, elektriske biler er blitt et stort problem for blinde og svaksynte i trafikken. At alle elbiler nå må lage lyd vil forhindre ulykker for alle myke trafikanter, sier generalsekretær Arnt Holte i Norges Blindeforbund. Foto: Jaguar
ET STORT PROBLEM: - Lydløse, elektriske biler er blitt et stort problem for blinde og svaksynte i trafikken. At alle elbiler nå må lage lyd vil forhindre ulykker for alle myke trafikanter, sier generalsekretær Arnt Holte i Norges Blindeforbund. Foto: Jaguar Vis mer
Publisert

En av fordelene med elektriske biler er at vi som kjører slipper støyen fra forbrenningsmotoren. De elektriske motorene er så og si lydløse.

For myke trafikanter, derimot – spesielt blinde og svaksynte – er dette et stort problem. De hører ikke elbilene når de nærmer seg. Derfor har EU nå innført et direktiv som sier at alle nye elbiler som selges fra juli 2019 må utstyres med kunstig lyd.

Modeller som allerede er på markedet vil trolig få dette i løpet av fire år.

Var som et romskip

Å lage kunstig lyd, som oppfattes som en bil, er imidlertid ikke så enkelt som det kan høres ut som.

- Fraværet av den tradisjonelle motorlyden fra elektriske biler, skaper problemer for myke trafikanter. Vi har jobbet i fire år for å komme fram til en lyd som er god nok til å varsle fotgjengerne på utsiden av bilen, samtidig som den ikke forstyrrer de som sitter i bilen eller miljøet rundt, forteller Ian Suffield.

Han er Jaguars spesialist på lyd og støy.

- Vårt første forsøk var inspirert av lyden til et science fiction-romfartøy. Den måtte vi legge på hylla, siden folk på gata kikket opp mot himmelen i stedet for å se mot veien og bilen som nærmet seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer