Lys i tunnelen

Du så det ikke komme. Du skjønte ikke hva som skjedde før det smalt. Veien var mørklagt. Lyskasterne dine hadde tatt kvelden.

Bilen i dag er utstyrt med mer enn 50 lyspærer.
Bilen i dag er utstyrt med mer enn 50 lyspærer. Vis mer
Publisert

På nattestid er du ofte totalt avhengig av det lys som bilen bidrar med. Hvis et kjørelys ikke orker mer, blir nattsynet ditt plutselig og kompromissløst halvert – og vel så det. Er du 40 år må øynene dine dessuten ha dobbelt så mye lys for å se det samme i mørket som det en tyve-åring ser.

Er du 60 år må du ha seks ganger så mye lys som en tyveåring. Vi skjønner at det er absolutt essensielt at alle lyskasterne virker som de skal, og skulle pæra gå en mørk og stormfull aften, kan det være på sin plass å hylle sitt eget forutsigende intellekt som husket å ta en ekstra pære med på turen.

Sjekk lyktene

Alle motoriserte kjøretøy er utstyrt med lys og lyskastere for å bedre din egen og andres sikkerhet på veien. Det er din plikt som bilfører å forsikre deg om at alle lys virker som de skal. Skulle du møte utrykningspolitiet uten lys i lyktene dine, må du ut med atskillig større summer enn det hadde kostet deg å skifte pære.

Ofte vil du merke det under kjøring når en pære har takket for seg og dratt til de evige jaktmarker. Likevel kan det lønne seg å ta en runde rundt bilen nå og da og forvisse seg om at alt virker som det skal. På bensinstasjoner finner du ofte speil som er satt opp nettopp for at du skal kunne sjekke lysene dine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer