Varsellamper du må gjøre noe med

Lyser dette symbolet?

Det er stadig flere som får opp denne lampa i dashbordet. Da bør du ikke vente med å utbedre problemet.

LUFTTRYKK: Hvis lampa for lavt lufttrykk i dekket lyser, kan det være farlig - det fikk Dinside-journalist Øystein B. Fossum erfare. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Maria Bergrud Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjulskiftsesongen er her og mange har fått sommerdekkene på bilen. Og da er det stadig flere som opplever at en varsellampe de ikke har sett før, lyser.

- Nyere biler har en egen lampe som varsler at du har lite luft i dekkene eller har punktert, forklarer senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Lampa begynner å lyse på grunn av den moderne teknologien i der som heter «Tyre Pressure Monitoring System» (TPMS). Med sensorer overvåker dette systemet om trykket faller i ett eller flere av dekkene, før det eventuelt varsler om feil med et lys som du ser i dashbordet.

Hva du må gjøre kan får du snart svar på.

Derfor skjer det

Grunnen til at varsellampa ofte lyser etter hjulskiftet, er at lufta i dekkene har blitt komprimert, mens sommerdekkene har ligget lagret gjennom vinteren.

- Sensorene er ganske ømfintlige på en del biler. Så det er ikke mye feil i dekktrykket som skal til for at varsellampen lyser, sier Sødal.

1. november 2014 kom det et krav om at alle nye biler skal ha TPMS-varselsystemet. Hensikten er å øke trafikksikkerheten og redusere drivstofforbruket.

KAN REDDE LIV: European Transport Safety Council har laget denne videoen om hvordan du kan bidra til å redde liv, dersom du følger disse reglene. Vis mer

Stopp og sjekk!

Det er imidlertid ikke sikkert at det er så enkelt som at du har litt feil trykk i dekkene. I verste fall kan du ha punktert. Derfor bør du absolutt ta varselet på alvor, ifølge Sødal.

- Lyser lampa mens du er på veien, er det viktig å stoppe og sjekke om du har punktert. Har du ikke det, betyr det at du har for lite trykk i dekkene. Sjekk dekktrykket på nærmeste bensinstasjon og etterfyll luft, oppfordrer Sødal.

Lufttrykk er dessuten viktig for å ha godt veigrep. I tillegg reduserer det slitasjen på dekkene dine og gir deg mindre utgifter til drivstoff.

Hvordan fikse problemet?

Selv om du har etterfylt luft, lyser nok varsellampa fremdeles. Da krever bilen at du tilbakestiller eller nullstiller systemet for å få vekk lampa.

- STOPP: Senior kommunikasjonssjef i NAF, Nils Sødal, oppfordrer om å stoppe ved første mulighet om varsellampa for dekktrykk lyser.. Foto: NAF
- STOPP: Senior kommunikasjonssjef i NAF, Nils Sødal, oppfordrer om å stoppe ved første mulighet om varsellampa for dekktrykk lyser.. Foto: NAF Vis mer

Alle biler tilbakestiller imidlertid sensorene forskjellig. Sjekker du instruksjonsboka, ser du raskt hvordan du gjør det på akkurat din bil. Slå opp under varsellamper og tegnet som er beskrevet i denne saken, leser du oppskriften for å nullstille lampa.

- Hvis du ikke får nullstilt systemet og fjernet varsellampen, må du nok ta en telefon til et verksted så de kan hjelpe deg med å nullstille systemet, sier Nils Sødal.

Sjekk hver måned

Testleder Frode Abrahamsen hos dekkprodusenten Michelin er enig i at det er normalt at litt luft har sivet ut etter lagring. Han oppfordrer imidlertid til å sjekke trykket i dekkene ofte.

- Sjekk trykket når du bytter dekk, og sjekk deretter hver måned. Riktig dekktrykk er avgjørende for sikkerheten og du sparer drivstoff. Feil dekktrykk reduserer dekkets levetid kraftig og øker drivstofforbruket, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer