Varsellamper du må gjøre noe med

Lyser dette symbolet?

Det er stadig flere som får opp denne lampa i dashbordet. Da bør du ikke vente med å utbedre problemet.

LUFTTRYKK: Hvis lampa for lavt lufttrykk i dekket lyser, kan det være farlig - det fikk Dinside-journalist Øystein B. Fossum erfare. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Maria Bergrud Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjulskiftsesongen er her og mange har fått sommerdekkene på bilen. Og da er det stadig flere som opplever at en varsellampe de ikke har sett før, lyser.

- Nyere biler har en egen lampe som varsler at du har lite luft i dekkene eller har punktert, forklarer senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Lampa begynner å lyse på grunn av den moderne teknologien i der som heter «Tyre Pressure Monitoring System» (TPMS). Med sensorer overvåker dette systemet om trykket faller i ett eller flere av dekkene, før det eventuelt varsler om feil med et lys som du ser i dashbordet.

Hva du må gjøre kan får du snart svar på.

Derfor skjer det

Grunnen til at varsellampa ofte lyser etter hjulskiftet, er at lufta i dekkene har blitt komprimert, mens sommerdekkene har ligget lagret gjennom vinteren.

- Sensorene er ganske ømfintlige på en del biler. Så det er ikke mye feil i dekktrykket som skal til for at varsellampen lyser, sier Sødal.

1. november 2014 kom det et krav om at alle nye biler skal ha TPMS-varselsystemet. Hensikten er å øke trafikksikkerheten og redusere drivstofforbruket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer