Kona E kan brenne

Må bytte batteri i 82 000 elbiler

Etter 15 branner forsøkte Hyundai å utbedre batteriene i Kona Electric - uten suksess. Nå har fabrikken bestemt seg for å bytte batterier i 82 000 biler. Kostnad: 7,6 milliarder kroner.

FABRIKKEN BETALER: I Norge er det solgt rundt 10 000 Kona Electric, men om alle må bytte batteri vet ikke importøren ennå. Uansett er det fabrikken som må ta kostnadene. Foto: Markus Pentikainen
FABRIKKEN BETALER: I Norge er det solgt rundt 10 000 Kona Electric, men om alle må bytte batteri vet ikke importøren ennå. Uansett er det fabrikken som må ta kostnadene. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere bilprodusenter har det siste året vært nødt til å kalle tilbake sine elbiler og ladbare hybrider for å sjekke batteriene etter at det har oppstått branner.

En av dem er Hyundai Kona Electric, som har vært inne for kontroll og oppgradering. Nå viser det seg imidlertid at også biler som har vært inne for å bli reparerthar begynt å brenne. Det skjedde i Korea i januar.

Koster 7,6 milliarder

Så langt er det rapportert 15 branner i Hyundais elbiler – de fleste i Korea. Også i Finland er det rapportert om en brann. I Norge skal det så langt ikke har vært noen branner, ifølge den norske importøren.

Etter at koreanske myndigheter har startet etterforskning av disse brannene, har Hyundai og batterileverandøren LG Chem bestemt seg for å bytte batterier i alle Kona Electric og noen på noen Ioniq-modeller.

De berørte bilene er produsert mellom 2018 og 2020.

Til sammen er det snakk om 82 000 elektriske biler, og kostnaden for utskiftingen av batteriene er beregnet til 900 millioner dollar – tilsvarende 7,6 milliarder norske kroner med dagens kurs.

Ikke lad fullt

Hyundai anbefaler eierne av disse bilene om å lade batteriet til maksimalt 90 prosent, før batteriet er byttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.