Må du bytte dekk nå?

Det er rimfrost og snøføre flere steder allerede. Og riktige dekk er ditt ansvar, selv om det etter reglene er for tidlig for piggdekk.

VINTERFØRE: Ikke gå på en frostsmell, mange steder er det nå vinterføre på veiene. Foto: Cato Steinsvåg
VINTERFØRE: Ikke gå på en frostsmell, mange steder er det nå vinterføre på veiene. Foto: Cato Steinsvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om reglene for dekkbruk og -skift er forholdsvis klare, må du bruke sunn fornuft. For til syvende og sist er det kjøreforholdene som er avgjørende for når du skal skifte dekk, og det er du som sjåfør som er ansvarlig for å vurdere om kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep.

Nå blir dekkene smartere

Reglene for piggdekk

Det er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk, så i prinsippet er det ingen grunn til å vente med disse når snøen har kommet på veier du skal ferdes på.

For piggdekk er reglene annerledes:

  • I Sør-Norge er ikke piggdekk tillatt fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober.
  • I Nordland, Troms og Finnmark gjelder de samme reglene fra og med 1. mai til og med 15. oktober.
Men det er altså unntak knyttet til føreforholdene. Du kan med andre ord kjøre på pigg og med kjetting utenom disse datoene dersom føret krever det. Følg med på vær og føremeldinger før du legger ut på høstferietur og andre lengre turer til områder der det kan være glatte veier og snøføre.

Her finner du føremeldinger fra Statens vegvesen

Reglene gjelder kjøretøy med tillatt totalvekt under 3.500 kilo.

Aldri skiftet før? Sjekk dekkskiftguiden for dummies

Hva sier politiet?

UP bekrefter på sine Facebook-sider at de også i år vil håndheve dekkskiftereglene med godt skjønn i overgangsperiodene.

«Hensynet til trafikksikkerheten vil være den avgjørende faktoren i det enkelte tilfellet. I de fleste tilfellene vil det nok være en større risiko å kjøre med dekk uten tilstrekkelig veggrep på glatt føre, enn å kjøre med "vinterdekk" på tørr asfalt», skriver UP.

Vasker du dekkene jevnlig, sitter de bedre på glatt føre

Pass farten på nye piggdekk

Har du nye piggdekk av året, bør du huske at de skal innkjøres sakte og rolig. Vent med de store aksellerasjonene, nedbremsingene, hastighetene og bråsvingene.

Følger du ikke anvisningene fra dekkprodusenten, kan piggene faktisk løsne.

– Årsaken er at flensen i bunnen av piggen skjærer seg inn i gummien rundt. I tillegg skjer det en form for vulkanisering mellom piggkroppen og gummien, slik at den festes godt. Uforsiktig innkjøring vil også føre til at de piggene som ikke faller ut fester seg for høyt i pigghullet. Dermed blir overhenget for høyt og piggen vil lett bøye seg bakover, og etterhvert fungere mer som en mei enn en pigg, forklarte Torleiv Haukenes, produktsjef hos Dekkmann AS til DinSide i fjor.

Hans råd er å kjøre de første 5-6 milene på nye dekk på en myk og forsiktig måte, med hastigheter som ikke overskrider cirka 80 kilometer i timen.

Da vil piggene sitte godt, og slik de skal i dekkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer