Tilbakekalling Mazda

Må krype inn bakluken

Når du trykker inn knappen for å åpne den elektriske bakluken, smekker dørlåsene igjen. For å åpne dørene igjen må du krype inn gjennom bakluken.

VRANGLÅS: Låsene på alle dørene på Mazda 3 kan smekke igjen mens nøkkelen er inne i bilen. Den eneste måten å låse opp bilen igjen, er å krype inn gjennom bakluken. Foto: Mazda
VRANGLÅS: Låsene på alle dørene på Mazda 3 kan smekke igjen mens nøkkelen er inne i bilen. Den eneste måten å låse opp bilen igjen, er å krype inn gjennom bakluken. Foto: Mazda Vis mer
Publisert

Dette er ett av problemene som gjør at Mazda nå kaller tilbake 70 000 biler av modellene CX-30 og 3. Det er EUs Rapex-system (EU rapid alert system for dangerous non-food products) som melder om dette.

En feil gjør at alle dørene på bilen låser seg når den elektriske knappen på bakluken trykkes inn. Nøkkelen er fortsatt inne i bilen. Den eneste måten å åpne dørene på, er å krype inn gjennom bakluken.

Feilen skal kunne oppstå på Mazda 3, produsert mellom november 2018 og oktober 2019, ifølge Rapex.

KAN BRÅSTOPPE: På grunn av at Smart Brake Support-systemet kan aktiveres utilsiktet, kan Mazda CX-30 plutselig bråstoppe under kjøring. Foto: Markus Pentikainen
KAN BRÅSTOPPE: På grunn av at Smart Brake Support-systemet kan aktiveres utilsiktet, kan Mazda CX-30 plutselig bråstoppe under kjøring. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

Problemer med bakluken

Også i mars måtte Mazda kalle tilbake CX-30 på grunn av problemer med bakluken. Det viste seg at luken kunne begynne å lukke seg mens du var i ferd med å laste inn i bagasjerommet.

Totalt måtte 71 000 biler i Europa tilbake på verksted for å sjekke ut muligheten for feil og eventuelt utbedre dette problemet. Ifølge Mazda var det ingen fare for at luken skulle lukke seg helt på grunn av denne feilen.

Kan bråstoppe

På modellene CX-30 og 3, produsert i omtrent den samme perioden i 2018 og 2019, kan det også oppstå en annen feil: Bilen kan plutselig bråstoppe under kjøring, fordi Smart Brake Support-systemet aktiveres uten grunn.

Den norske Mazda-importøren er allerede i gang med å utbedre de aktuelle bilene.

BAKLUKE-PROBLEM: Mazda oppdaget problemer med den elektriske bakluken til CX-30 tidligere i år. Den kunne begynne å sige igjen mens du lastet inn i bagasjerommet. Foto: Mazda
BAKLUKE-PROBLEM: Mazda oppdaget problemer med den elektriske bakluken til CX-30 tidligere i år. Den kunne begynne å sige igjen mens du lastet inn i bagasjerommet. Foto: Mazda Vis mer

- I Norge dreier det seg om rundt 750 biler som kan være berørt av disse feilene. Vi er allerede i gang med å utbedre bilene og mange er allerede ferdige. Utbedringen er gratis for kundene, sier informasjonssjef i Mazda Norge, Petter Chr. Brinch til DinSide.

Feil på bensinpumpen

Som om ikke dette er nok, planlegger Mazda å kalle tilbake 148 651 biler i Europa på grunn av en mulig feil på bensinpumpen. Små sprekker i pumpehuset kan gjøre at impelleren kommer i kontakt med bensin, sveller og til slutt blokkerer tilførselen av bensin til motoren. Feilen gjelder stort sett alle Mazdas modeller produsert mellom oktober 2017 og mai 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer