Bilen inntauet

Må ringe deg først

Hvis noen vil taue bort bilen din må de ringe deg først, og du skal få ut igjen bilen uten å måtte betale.

MÅ RINGE DEG: Før bilen din kan taues bort, skal de som vil taue den bort forsøke å komme i kontakt med deg, slik at du kan flytte den selv. Foto: Øystein Fossum
MÅ RINGE DEG: Før bilen din kan taues bort, skal de som vil taue den bort forsøke å komme i kontakt med deg, slik at du kan flytte den selv. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommer har mange opplevd å komme tilbake til bilen, bare for å oppleve at den er blitt tauet bort. Du har kanskje oversett et skilt som viser parkering forbudt eller parkert på et området som er regulert for andre formål enn parkering.

Når du finner bilen igjen på en inntauingstomt, blir du avkrevd flere tusen kroner for borttauingen og andre kostnader før du får bilen tilbake. Det har ikke selskapene lov til lengre.

Plikter å utlevere bilen

- Statens vegvesen mottar fra tid til annen henvendelser om at parkeringsselskaper eller bilbergingsselskaper nekter å utlevere kjøretøy før de får betalt for borttauingen. Det er viktig å være klar over at slike selskaper ikke lenger har rett til å holde tilbake kjøretøyet ditt. Selskapene plikter å utlevere kjøretøyet uten at du må betale for verken kostnader ved fjerning eller en eventuell parkeringsbot, sier Halgeir Jansen i Statens vegvesens parkeringstilsyn.

KAN IKKE NEKTE: Selskapet som har tauet bort bilen din kan ikke nekte å levere den tilbake til deg selv om inntauingskostnadene ikke er betalt, forklarer Halgeir Jansen i Statens vegvesens parkeringstilsyn. Foto: Simen Narjord, Statens vegvesen
KAN IKKE NEKTE: Selskapet som har tauet bort bilen din kan ikke nekte å levere den tilbake til deg selv om inntauingskostnadene ikke er betalt, forklarer Halgeir Jansen i Statens vegvesens parkeringstilsyn. Foto: Simen Narjord, Statens vegvesen Vis mer

Må ringe deg først

Han sier at parkeringsforskriften som ble innført i 2017, regulerer dette. Innkreving av tauekostnader og parkeringsbot må tas i ettertid. Jansen peker også på en annen rettighet du har i slike saker og som nesten ingen er klar over:

- De som ønsker å fjerne bilen din, kan ikke gjøre det uten at de har prøvd å varsle deg først. Du skal få mulighet til å flytte bilen selv.

- Vi har sett at parkeringsselskapene eller borttauingsselskapene viser til foreldet regelverk og gamle domsavsigelser. Da kan det være greit å kjenne til bestemmelsen i parkeringsforskriften sier Jansen:

BORTE VEKK: Mange opplever at bilen er tauet inn og blir møtt med krav om å betale tusenvis av kroner før de får bilen tilbake. Foto: Rune Korsvoll
BORTE VEKK: Mange opplever at bilen er tauet inn og blir møtt med krav om å betale tusenvis av kroner før de får bilen tilbake. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Dette er regelen

«Motorvogn som er fjernet, skal etter forespørsel utleveres til eieren eller den som opptrer på vegne av eieren, selv om påløpte fjerningskostnader eller ilagt kontrollsanksjon ikke er betalt».

Det finnes ifølge den nye parkeringsforskriften et par unntak fra denne regelen om utlevering: Skylder du ett og samme selskap over 6000 kroner i ubetalte parkeringsbøter kan kjøretøyet holdes tilbake.

Kjøretøyet kan også holdes tilbake dersom det er fjernet etter veitrafikkloven og fjerning er rekvirert av politiet, kommunen eller Statens vegvesen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer