Volvo Care Key

«Magisk» nøkkel skal hindre dødsulykker

Nå blir det tryggere å låne bort bilen til tenåringen.

SPESIALNØKKEL: Låser du opp bilen med denne nøkkelen, kan det hende du kun får kjøre i 50 kilometer i timen. Foto: Volvo Cars
SPESIALNØKKEL: Låser du opp bilen med denne nøkkelen, kan det hende du kun får kjøre i 50 kilometer i timen. Foto: Volvo Cars Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som vi allerede har skrevet flere saker om her på Dinside, vil Volvo innføre hastighetsbegrensning på alle sine 2021-modeller. Begrensningen er satt til 180 kilometer i timen.

Ytterligere begrensninger med spesialnøkkel

Det som kanskje ikke er like kjent, er at alle 2021-modellene også kommer med en ny sikkerhetsnøkkel som standard. «Care Key» skal gjøre det mulig for Volvo-eierne selv å kunne sette ytterligere begrensninger på bilens toppfart.

Det kan være for eksempel være aktuelt om man skal låne ut bilen til yngre eller mer uerfarne sjåfører - men også for deg selv, dersom du har en tendens til å kjøre for fort uten å tenke over det.

- Trygghetsfølelse

Volvo Cars mener selv fartsbegrensingen og sikkerhetsnøkkelen sender tydelige signaler om farene ved kjøring i høye hastigheter. De mener videre at funksjonene viser hvordan bilprodusentene kan ta et aktivt ansvar for å bidra til at færre blir alvorlig skadet eller omkommer i trafikken. Selskapet har et uttalt mål om at ingen liv skal gå tapt i en Volvo.

MER TRYGGHET: Malin Ekholm er leder for Volvos sikkerhetssenter. Hun er overbevist om at løsningene vil ha god innvirkning på sikkerheten i 2021-modellene fra selskapet. Foto: Volvo
MER TRYGGHET: Malin Ekholm er leder for Volvos sikkerhetssenter. Hun er overbevist om at løsningene vil ha god innvirkning på sikkerheten i 2021-modellene fra selskapet. Foto: Volvo Vis mer

– Hastighetsbegrensningen og «Care Key» hjelper folk til å reflektere og kanskje innse at råkjøring er farlig, samtidig som de bidrar til å skape en trygghetsfølelse og støtter mer ansvarlig bilkjøring, sier leder Malin Ekholm ved Volvos sikkerhetssenter.

«Care Key» vekker også begeistring hos Trygg Trafikk.

- Ja. Tiltaket kan hindre ferske førere fra å kjøre i svært høye hastigheter, skryter Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

STRYKKARAKTER: Nissan NP300 Hardbody får null stjerner i GLobal NCAPs kollisjonstest. Video: Global NCAP Vis mer

Slik fungerer den

Man låser opp bilen med den vanlige fjernbetjente sentrallåsen, trykker på Innstillinger i toppvinduet i midtkonsollen og velger System - Førerprofiler - Forsiktig-nøkkel.

Her gjør man ønskede innstillinger for bruk av «Care Key» . Når bilen senere låses opp med denne nøkkelen, vil den aktuelle profilen aktiveres automatisk - og det vil ikke være mulig for brukeren å bytte profil eller gjøre endringer på profilen. Da må en annen nøkkel uten begrensninger benyttes.

«Care Key» kan programmeres til å ha en øvre fartsbegrensning på mellom 50 og 180 kilometer i timen, med trinnintervall på 1 kilometer i timen, ifølge Volvo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer