Bilkjøring

- Mange bør skjerpe seg

Dette irriterer mest.

ADRENALINET STIGER: Bilister som ikke gidder å bruke blinklyset er det som irriterer mest i trafikken. Bruker du ikke blinklys i rundkjøring kan det koste deg 3700 kroner i bot. Foto: Rune Korsvoll
ADRENALINET STIGER: Bilister som ikke gidder å bruke blinklyset er det som irriterer mest i trafikken. Bruker du ikke blinklys i rundkjøring kan det koste deg 3700 kroner i bot. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

- De fleste bilister kjører greit, men samtidig er det mange som bør skjerpe seg. De oppfører seg på en måte som irriterer andre i trafikken og som kan føre til farlige situasjoner, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aarni Rysstad i Gjensidige.

En ny undersøkelse som Gjensidige har gjennomført blant 3600 bilister viser hva som får pulsen og adrenalinet til å stige hos medtrafikanter.

Bruker ikke blinklys

Det som irriterer aller mest er bilister som ikke bruker blinklyset. Hele 63 prosent svarer at de irriterer seg over folk som ikke viser hvor de har tenkt seg før de svinger.

Spesielt i rundkjøringer er dette et utbredt irritasjonsmoment. På en god, eller kanskje heller dårlig, andreplass, kommer bilister som ikke holder god nok avstand til bilen foran. Det er også svært mange som irriterer seg over alle som ikke overholder vikeplikten.

LÆR AV KVINNENE: Når det gjelder fart har menn mye å lære av kvinnene, ifølge Gjensidige-sjefen. Mange kvinner irriterer seg over andre som kjører alt for fort og bilister som kjører med for kort avstand. Menn irriterer seg mer over de som kjører for sakte. Foto: Politiet
LÆR AV KVINNENE: Når det gjelder fart har menn mye å lære av kvinnene, ifølge Gjensidige-sjefen. Mange kvinner irriterer seg over andre som kjører alt for fort og bilister som kjører med for kort avstand. Menn irriterer seg mer over de som kjører for sakte. Foto: Politiet Vis mer

- Disse tre tingene er ikke bare irriterende. Det er liten tvil om at de også kan føre til ulykker, sier Rysstad.

Koster deg dyrt

Det samme mener politiet. Den siste tiden har de tatt førerkortet fra flere bilister som holder for kort avstand til bilen foran eller gitt bøter på 9 700 kroner. Gidder du ikke å bruke blinklys, kan det gi en bot på 3 700 kroner.

Brudd på reglene om vikeplikt kan koste deg 9 700 kroner, selv om det ikke oppstår en ulykke, ifølge Lovdata.

I undersøkelsen til Gjensidige er det også mange som irriterer seg over bilister som kjører for sakte (43 prosent) ... men ikke like mange som irriterer seg over de som kjører alt for fort (29 prosent).

- Lær av kvinnene

- Når det gjelder høy fart har menn noe å lære av kvinner. Mens menn ikke bryr seg så mye om de som kjører alt for fort (25 prosent), synes langt flere kvinner at dette ikke er bra. Menn lar seg i større grad enn kvinner irritere av bilister som kjører for sakte, sier kommunikasjonssjefen.

SKJERP DERE: - De fleste oppfører seg bra i trafikken, men alt for mange har ene kjøreatferd som irriterer andre og som kan før til farlige situasjoner og ulykker, sier Bjarne Aarne Rysstad i Gjensidige. Foto:
SKJERP DERE: - De fleste oppfører seg bra i trafikken, men alt for mange har ene kjøreatferd som irriterer andre og som kan før til farlige situasjoner og ulykker, sier Bjarne Aarne Rysstad i Gjensidige. Foto: Vis mer

Han synes det er lett å forstå kvinnenes irritasjon over høy fart.

- All statistikk og erfaring viser at høy fart er en av de største problemene i trafikken og ofte en medvirkende årsak til alvorlige ulykker. Derfor er vi glade for at UP har stort fokus på dette og mange fartskontroller i sommer, sier han.

Bobiler og sparkesykler

Undersøkelsen viser ellers at det ikke lenger er så mange som irriterer seg over campingvogner og bobiler som kjører sakte og lager kø. Bortsett fra i det gamle fylket Sogn- og Fjordane, der 44 prosent av de spurte medgir at dette er et irritasjonsmoment.

Det er heller ikke så mange som lar seg irritere over sparkesykler i trafikken. Bortsett fra i Oslo, der 26 prosent av de spurte sier oppførselen til de som kjører el-sparkesykler får adrenalinet til å stige.

DETTE IRRITERER

Ipsos har på vegne av Gjensidige spurt 3 600 bilister hva som irriterer dem mest i trafikken. Dette er svarene.
Ipsos har på vegne av Gjensidige spurt 3 600 bilister hva som irriterer dem mest i trafikken. Dette er svarene. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer