Bilbelte:

Mange bruker bilbelte feil

Vet du hvordan bilbelte skal brukes? En undersøkelse viser at mange bruker det feil.

BILBELTE: Bruker du bilbelte riktig? En undersøkelse viser at mange bruker det feil. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB
BILBELTE: Bruker du bilbelte riktig? En undersøkelse viser at mange bruker det feil. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I følge en undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Volvo Cars og Trygg Trafikk oppgir mer enn 9 av 10 nordmenn at de bruker bilbelte.

Det er likevel mange som ikke bruker det riktig.

- Hvis ikke beltet er festet riktig i det kollisjonen inntreffer, kan det føre til alvorlige skader og i verste fall døden, sier Christoffer Solstad Steen, senior kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, i en pressemelding.

Huskeregel

Undersøkelsen viser eksempelvis at 40 prosent sjelden eller aldri tar av yttertøy før de tar på beltet, og 1 av 4 sjelden eller aldri strammer beltet over hoftekammen.

En tidligere brukerundersøkelse, utført globalt av Volvo i 2019, viste at nesten 40 prosent hadde beltet feil plassert på skulderen.

Kommunikasjonssjef i Volvo Car Norway, Erik Trosby forteller at de har laget en enkel huskeregel for bruk av bilbelte, i pressemeldingen.

- Sikkerhetsbeltet skal være tett på kroppen, lavt på hoften og midt på skulderen. Det er livsviktig å bruke beltet riktig.

Slik skal bilbeltet brukes:

  • Beltet skal ligge tett inntil kroppen. Ta derfor av yttertøy hvis nødvendig.
  • Det skal ikke være vridd eller løst, men sitte stramt og tett
  • Sørg for at den nedre delen ligger helt nede ved begge hoftekammer, og følger hoften langs kroppen. Beltet skal ikke være oppe på magen.
  • Beltet skal sitte midt på skulderen, nært til halsen. Mange har beltet for langt ut på skulderen. Da kan beltet skli av skulderen ved en kollisjon.

Er du klar over hvilke to ting du må ha med i feriebilen for å slippe trøbbel? Les mer om det her:

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer