Vinterdekk om sommeren

Mange dødsulykker med piggfrie dekk

Det at mange kjører med piggfrie vinterdekk om sommeren, er farlig og øker sjansen for å havne i dødsulykke, viser studie.

FARLIGE: Mange kjører på slike piggfrie vinterdekk om sommeren. De bremser dårlig og vannplaner tidlig, noe som medfører flere dødsulykker. Foto: Rune Korsvoll
FARLIGE: Mange kjører på slike piggfrie vinterdekk om sommeren. De bremser dårlig og vannplaner tidlig, noe som medfører flere dødsulykker. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Mange gir blaffen i å skifte til sommerdekk på bilen. I motsetning til piggdekk, er det ikke forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren.

Derfor er det mange bilister som velger den enkle løsningen. De fortsette sommeren gjennom på vinterdekkene, framfor å sette sommerdekk på bilen.

- Alvorlige ulykker

Nå har Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige studert 800 biler, som alle har vært involvert i dødsulykker mellom mai og september de ti siste årene. Konklusjonen er at én av seks biler – litt over 17 prosent – kjørte på vinterdekk.

Forskningsleder Mattias Hjort i VTI er overrasket over resultatet.

– Det er mange flere biler med vinterdekk innblandet i alvorlige ulykker om sommeren, enn det vi kunne forvente, ut i fra hvor mange som kjører på slike dekk, sier han til Vi Bilägare.

Flinkest i nord

Han forklarer at det er vanligst at bilister kjører sommeren gjennom på piggfrie vinterdekk sør i landet. I nord bruker nemlig mange piggdekk om vinteren, og siden disse er ulovlige om sommeren, bytter de fleste til sommerdekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer