Flere mister førerkortet

Mange flere mister lappen

Corona-pandemien har mye av skylda for kraftig økning i råkjøringen, ifølge en bekymret UP-sjef.

EKSTREME BESLAG: Antall førerkortbeslag har gått i været i Norge det siste året. Foto: Fredrik Naumann
EKSTREME BESLAG: Antall førerkortbeslag har gått i været i Norge det siste året. Foto: Fredrik Naumann Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Allerede kort tid etter at Norge ble korona-stengt, erfarte vi at råkjøringen på veiene økte.

Det forteller UP-sjef Steven Hasseldal til Dinside, når vi spør ham om statistikken over antall førerkortbeslag - og årsakene bak - i Norge de siste årene.

Bare siden 2018 har antall førerkortbeslag økt med 40 prosent, fra 9076 til 12 660 i 2020. Godt over halvparten av beslagene er gjort på grunn av høy fart.

– Tar seg til rette

Akkurat den samme utviklingen ser vi hos våre naboer i Sverige. Der ble det i fjor inndratt flere førerkort enn noen gang tidligere. I 2020 ble hele 41 603 førerkort beslaglagt, 13,7 prosent flere enn året før. Også der er høy fart den klart største kilden.

Hasseldal mener noe av økningen i Norge er takket være prioritering av tid til fartskontroller fra 2018. Han var imidlertid tidlig ute og advarte mot corona-råkjøring i fjor, men ble ifølge statistikken ikke hørt.

– Mange tok seg tydeligvis til rette da det var færre biler ute i trafikken, fra mars 2020, i forbindelse med corona-tiltakene. Våre tall fra 2020 viser at den negative utviklingen holdt seg gjennom hele året, sukker UP-sjefen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer