Mange gjør denne feilen

NAF kommer med en klar oppfordring for ekstremværet.

SJEKK DETTE: - Mange bilførere er ikke klar over at de kjører rundt med feil innstilte lys. Foto: Shutterstock
SJEKK DETTE: - Mange bilførere er ikke klar over at de kjører rundt med feil innstilte lys. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremværet «Hans» feide inn over Norge i går, og flere steder i landet er rammet av stor nedbør og flom.

Norges Automobil-Forbund (NAF) melder at mye vann i veibanen øker faren for vannplaning og vanndammer som kan skade bilen.

Medlemsorganisasjonen informerer også om at regn gir dårligere sikt, og råder folk til å sjekke at du har riktig innstilling på baklys og kjørelys.

- Mange bilførere er ikke klar over at de kjører rundt med feil innstilte lys. Du må sikre at du både ser og blir sett, sier NAF-rådgiver Jan Harry Svendsen.

Sjekk innstillingene

I Norge er de påbudt å bruke kjørelys foran om dagen. Disse tennes automatisk når tenningen på bilen slås på, men det er ikke påbudt at baklysene skal være tent.

DinSide har tidligere skrevet om at kjøring med mørklagt bil er forbundet med fare og kan resultere i bøter.

Lysbryteren har som regel fire innstillinger: «Av» eller «0», «auto», «parklys» og «på». Normalt anbefales det at du setter lysbryteren på «auto». Da er kjørelysene foran alltid på, samtidig som baklysene skal slå seg på automatisk når det blir mørkt. Det siste skjer imidlertid ikke alltid.

En lyssensor oppdager når det blir nattemørkt eller når du kjører inn i en mørk tunnel, men skumring med regn og litt tåke er det ikke alltid sensoren får med seg. Spesielt ikke dersom du kjører på en vei med gatelys. Det betyr at det kan være ganske dårlig sikt uten at baklysene på bilen din har slått seg på.

Du kan lese mer om bilens lys og kravene som stilles til lysene her.

Klar oppfordring

NAF ber bilistene om å være varsomme når «Hans» treffer Norge.

- Avpass farten etter forholdene og la bilen stå dersom det kommer ekstreme nedbørsmengder. Skal du ut å kjøre så sett farten ned, spesielt på steder der det er mye vann i veibanen. Med de nedbørsmengdene som nå er varslet er faren for vannplaning stor, sier Svendsen.

Han fortsetter:

- Vi oppfordrer til å være svært forsiktig med å kjøre ned i vannansamlinger uten at du vet hvor dypt det er. De fleste biler er ikke bygget for å vade gjennom dypt vann. Resultatet kan bli svært kostbart dersom man tar sjansen og det viser seg at vannet er dypere enn man først trodde.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer