Feil bruk av sikkerhetsbeltet

Mange gravide gjør farlig feil

Nesten alle bruker sikkerhetsbeltet, men nesten halvparten av de gravide bruker det feil. I en kollisjon kan det få alvorlige følger for både kvinnen og det ufødte barnet.

FEIL BELTEBRUK: Mange gravide bruker sikkerhetsbeltet i bilen feil. Det skal ligge slik som på bildet - under og ved siden av magen . Foto: Folksam
FEIL BELTEBRUK: Mange gravide bruker sikkerhetsbeltet i bilen feil. Det skal ligge slik som på bildet - under og ved siden av magen . Foto: Folksam Vis mer
Publisert

Folksam og Chalmers tekniske universitet har gjennomført en stor undersøkelse, som viser at det finnes manglende kunnskap om hvordan sikkerhetsbeltet skal brukes under en graviditet.

Rapporten viser at hele 40 prosent av de gravide kvinnene bruker beltet feil. Nå i mars gjennomfører Utrykningspolitiet (UP) kontroller opp mot manglende og feil bruk av bilbelte.

Viktig for gravide

- Beltet er det absolutt viktigste sikkerhetssystemet i en bil. Det minsker risikoen for å omkomme eller bli alvorlig skadet i en kollisjon med 50 prosent - også for gravide, sier Helena Stigson, forsker hos Folksam.

Hun er en av dem som har jobbet med undersøkelsen.

- Når du er gravid er det ekstra viktig å tenke på hvordan du setter på deg beltet, slik at du og det ufødte barnet får optimal beskyttelse, forklarer hun.

Beltet under magen

Stigson har følgende oppskrift på hvordan du bruker beltet riktig:

- Den største feilen som gravide gjør, er å plassere den øverste diagonale delen av beltet over brystet og magen. Det er viktig at hoftebeltet dras ned under magen og at det trekkes til over hoftene, slik at det ikke glir opp på magen igjen, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer