Feil bruk av sikkerhetsbeltet

Mange gravide gjør farlig feil

Nesten alle bruker sikkerhetsbeltet, men nesten halvparten av de gravide bruker det feil. I en kollisjon kan det få alvorlige følger for både kvinnen og det ufødte barnet.

FEIL BELTEBRUK: Mange gravide bruker sikkerhetsbeltet i bilen feil. Det skal ligge slik som på bildet - under og ved siden av magen . Foto: Folksam
FEIL BELTEBRUK: Mange gravide bruker sikkerhetsbeltet i bilen feil. Det skal ligge slik som på bildet - under og ved siden av magen . Foto: Folksam Vis mer
Publisert

Folksam og Chalmers tekniske universitet har gjennomført en stor undersøkelse, som viser at det finnes manglende kunnskap om hvordan sikkerhetsbeltet skal brukes under en graviditet.

Rapporten viser at hele 40 prosent av de gravide kvinnene bruker beltet feil. Nå i mars gjennomfører Utrykningspolitiet (UP) kontroller opp mot manglende og feil bruk av bilbelte.

Viktig for gravide

- Beltet er det absolutt viktigste sikkerhetssystemet i en bil. Det minsker risikoen for å omkomme eller bli alvorlig skadet i en kollisjon med 50 prosent - også for gravide, sier Helena Stigson, forsker hos Folksam.

Hun er en av dem som har jobbet med undersøkelsen.

- Når du er gravid er det ekstra viktig å tenke på hvordan du setter på deg beltet, slik at du og det ufødte barnet får optimal beskyttelse, forklarer hun.

Det er viktig at beltet ikke kommer over magen. I tillegg bør det ligge så stramt som mulig. Da minsker risikoen for skader både moren og de ufødte barnet i en kollisjon. Ill: Folksam
Det er viktig at beltet ikke kommer over magen. I tillegg bør det ligge så stramt som mulig. Da minsker risikoen for skader både moren og de ufødte barnet i en kollisjon. Ill: Folksam Vis mer

Beltet under magen

Stigson har følgende oppskrift på hvordan du bruker beltet riktig:

- Den største feilen som gravide gjør, er å plassere den øverste diagonale delen av beltet over brystet og magen. Det er viktig at hoftebeltet dras ned under magen og at det trekkes til over hoftene, slik at det ikke glir opp på magen igjen, sier hun.

- Det øvre diagonale beltet skal dras til ved siden av magen og over brystet, mellom brystene. Beltet skal ikke ned over skulderen og skal sitte så stramt mot kroppen som mulig. Sikkerhetsbeltet er konstruert for å fange opp og fordele belastningen over hele kroppen ved en kollisjon. Dersom det brukes feil, kan både kvinnen og det ufødte banet skades, forklarer Stigson.

KAN SKADES: - Uvitenheten om hvordan beltet skal brukes riktig er stor. Dersom beltet brukes feil, kan både moren og det ufødte barnet skades, sier Folksam-forsker Helena Stigson. Foto: Folksam
KAN SKADES: - Uvitenheten om hvordan beltet skal brukes riktig er stor. Dersom beltet brukes feil, kan både moren og det ufødte barnet skades, sier Folksam-forsker Helena Stigson. Foto: Folksam Vis mer

Tvilsomme produkter

Undersøkelsen viser at mange gravide opplever dårlig komfort, og derfor bruker beltet på en annen måte. Mange holder beltet ut med hånden, mens en del bruker produkter som markedsføres for å kunne styre beltet bort fra magen.

- Det finnes ingen kollisjonstester som viser hvordan disse produktene påvirker beltets funksjon i en kollisjon eller om de øker sikkerheten. De må anses som er komfort-detalj, heller enn som et sikkerhetsprodukt, sier Helena Stigson.

UNDER BELTESTEDET: Det er viktig at beltet lugger under magen ned mot lårene. det skal strammes til, slik at det ikke glir opp på magen. Foto: Statens havarikommisjon for trafikk.
UNDER BELTESTEDET: Det er viktig at beltet lugger under magen ned mot lårene. det skal strammes til, slik at det ikke glir opp på magen. Foto: Statens havarikommisjon for trafikk. Vis mer

UP sjekker riktig bruk

Samtidig som Folksam og Chalmers legger fram sin rapport, gjennomfører Utrykningspolitiet beltekontroller over hele landet. Der kontrolleres blant annet riktig bruk av beltet - ikke bare for gravide, men også for alle andre. I denne forbindelse gir UP følgende oppskrift for riktig beltebruk:

  • Sjekk at tykke klær er tatt av eller åpnet og at beltet ligger tett og stramt inntil kroppen.
  • Sjekk at den nederste delen av beltet ligger på hoften, ned mot lårene, og ikke over magen.
  • Sjekk at den øverste delen av beltet ligger over skuldrene og ikke under armen eller bak ryggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer